Dirksland - Zaterdag 14 september was het Open Monumentendag op Goeree-Overflakkee. Zo ook in Dirksland. Voor de dorpsraad van Dirksland een mooi moment om de steiger of ontmoetingsplek, die in de havenkom is aangelegd, feestelijk in gebruik te nemen. Het Flakkees Piratenkoor zorgde op de steiger voor de muzikale omlijsting van de onthulling. Lees hieronder verder.

Verslag

"Na een welkom van de voorzitter van de dorpsraad, Jan Leenders, was het woord aan wandelgids Jos Toes. Jos vertelde over de rijke geschiedenis van het havenkanaal. Zo lag de haven van Dirksland vol met schepen die goederen van en naar het eiland brachten. Door het steeds weer dichtslibben van het kanaal en de komst van de Haringvlietdam (en brug) verloor de haven van Dirksland haar functie en raakte in verval."

Geschiedenis weer zichtbaar maken

Wethouder Tea Both-Verhoeven prees de inzet van de dorpsraad en vrijwilligers om de rijke historie in en rondom de haven van Dirksland weer zichtbaar te maken. De ontmoetingsplaats, in de vorm van de steiger, is daar een eerste resultaat van. Tea Both-Verhoeven feliciteert de inwoners van Dirksland met deze mooie plek en nodigt de hen uit om ook andere activiteiten op en rondom de haven te organiseren. Het officiële gedeelte werd afgesloten met het onthullen van het informatiepaneel aan de kop van de havenkom. Daarop is de geschiedenis van het kanaal nog eens terug te lezen.

Vervolg

Het blijft niet alleen bij deze ontmoetingssteiger. De uitvoering van een nieuw project is al in volle gang. De voormalige RTM-brug wordt opgeknapt en voorzien van een passend kunstwerk met verlichting. En zo zijn er bij de dorpsraad nog meer ideeën om de historie van het havenkanaal als belangrijke economische ader van het dorp weer beleefbaar te maken.

Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee

De ontmoetingsplek in de havenkom van Dirksland is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van provincie Zuid-Holland, in het kader van het programma Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Binnen de Erfgoedlijn zijn meerdere projecten in en rondom de havenkanalen van Goeree-Overflakkee gerealiseerd.