Rotterdam - Afgelopen zaterdag 7 september 2019 vond de tweede finale van het Ambitus Orgelconcours plaats. Dit keer in de Laurenskerk in Rotterdam. Flakkee was op dit concours goed vertegenwoordigd; Auke Kievit (18) en Rik Melissant (20) uit Middelharnis namen het op tegen kandidaten uit Nederland en daarbuiten. Met succes, in twee categorieën werden de eerste prijzen in de wacht gesleept. Negen finalisten namen het in de Rotterdamse Laurenskerk in drie categorieën tegen elkaar op...lees hieronder verder.

Vervolg

"Negen finalisten namen het in de Rotterdamse Laurenskerk in drie categorieën tegen elkaar op: categorie A (amateurs tot en met 14 jaar), categorie B (amateurs tot en met 20 jaar) en categorie C (orgelstudenten aan een conservatorium). Het ging om: Thirsa Brokking, Leanne Pul en Casper Struijk (categorie A), Auke Kieviet, Steven Knieriem en Jaap de Vos (categorie B), Francesca Ajossa, Diederik Blankesteijn en Rik Melissant (categorie C).

De toehoorders werden in de Laurenskerk getrakteerd op een spectaculair en divers programma, dat werd gespeeld op het hoofd- en transeptorgel. Het programma bestond onder meer uit werken van Bach, Franck, Vierne, Saint-Saëns, Liszt, Alain en Tournemire. Daarnaast klonk er muziek van de Nederlandse componisten Johann Lemckert en Marius Monnickendam.

De vakkundige jury, gevormd door Leo van Doeselaar (voorzitter), Wolfgang Baumgratz, Theo Jellema en Jan Hage, werd door het vakkundige spel en de hoorbare voorbereiding dusdanig overtuigd dat er unaniem over de winnaars kon worden beslist. De eveneens uitstekende prestaties van de directe concurrenten konden niet meten met die van Rik en Auke. Naast hun eerste prijs hebben beide heren ook een prijs in ontvangst mogen nemen voor de beste uitvoering van een stuk van een Nederlandse componist. Hiervoor werd een geldprijs in de vorm van een masterclass beschikbaar gesteld door het Nederlands Muziek Instituut (NMI), deze werd uitgereikt door Frits Zwart.

Iedereen welkom 11 en 12 oktober

Ter gelegenheid van het winnen van het concours geven de drie winnaars nog een concert in de Laurenskerk in Rotterdam. Dit concert geven ze samen met Hayo Boerema, de organist van de Laurenskerk. Dit zal op 12 oktober om 13:00 plaatsvinden.

Op 11 oktober zal één van de winnaars, Rik Melissant, een concert geven in de Rehobothkerk aan de Olympiaweg te Sommelsdijk (naast het politiebureau). Tijdens dit concert zullen literatuur en samenzang centraal staan. Dit concert begint om 20:00 uur en iedereen is op beide concerten van harte welkom!"

Tekst Daniël Hoek, voor iGO.nl