Sommelsdijk- Het nieuwe programmaboekje voor het seizoen 2019-2020 is uit. De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert al 20 jaar cursussen kunstgeschiedenis op Goeree-Overflakkee en ook dit jaar is het aanbod weer verrassend. "Er worden in totaal negen cursussen en lezingen kunstgeschiedenis aangeboden, waarvan er twee worden afgesloten met een excursie. Ook een bezoek aan een operavoorstelling en een toneelstuk ontbreken niet in het programma. De eerste cursus kunstgeschiedenis die binnenkort van start zal gaan, gaat over de stad Haarlem. Tijdens deze cursus wordt er vanuit diverse hoeken gekeken naar deze Hollandse stad." Lees hieronder meer.

Haarlem in de middeleeuwen
In deze les maakt u de ontwikkeling van de stad mee, met als hoogtepunt de bloeitijd van 1350 tot 1450. De St. Bavo op de Grote Markt is het centrum, omgeven door steeds meer woningen en bedrijven, waarvan ongeveer 100 bierbrouwerijen die hun bier exporteerden naar de Bourgondische Nederlanden. De stad kende grote schilders zoals Geertgen tot Sint Jans en Dirk Bouts. Het begin van de 80-jarige oorlog was een ramp voor de stad, die dit bijna niet meer te boven kwam.

Haarlem: een 17e eeuwse wereldstad
Na de val van Antwerpen in 1585 trokken kunstenaars, wetenschappers en handwerkslieden naar de Noordelijke Nederlanden. Velen streken neer in Haarlem waar zich een nieuw fenomeen vertoonde: de markt waar schilders hun werk direct verkochten aan het publiek. Een reeks grote meesters werkten in de stad: Jacob van Ruisdael, Pieter Claesz, Willem Heda, Pieter Saenredam, Jan van Goyen en natuurlijk de van oorsprong Antwerpenaar, onze Frans Hals! Tot aan het einde van de 17e eeuw kochten rijke kooplieden maar ook middenstanders alle soorten schilderijen afkomstig uit Haarlem.

Haarlem, de bouwstijlen
Haarlem kent uit haar geschiedenis vele stijlen, te zien aan de Amsterdamse poort en de St. Bavo uit 1400, de Vleeshal, het Stadhuis en de waag uit 1600, het Provinciehuis, het Teylers museum uit 1780, de Koepelgevangenis en de St. Bavokathedraal uit 1900. In deze les wordt u opmerkzaam gemaakt op de diverse bouwstijlen.

KCE cursussen

De cursusavonden zijn maandag 30 september, 7 en 14 oktober van 19:30 tot 21:30 uur in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk.

De kostprijs van deze cursus “Alles over Haarlem” bedraagt slechts € 37,50. De cursus bestaat uit 3 maandagavonden van 19:30-21:30 uur en wordt gehouden in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk. De cursusdata zijn: 30 september en 7 en 14 oktober en de docent is Frank Swagemakers.
Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-20036979.

"Mocht u Haarlem met eigen ogen willen bekijken? Zaterdag 19 oktober organiseert de KCE een excursie naar Haarlem en brengen ze een bezoek aan het Frans Hals en Teylersmuseum."