Ooltgensplaat - De komende dagen wordt het warm zomerweer. In het weekend kan het zelfs 30 graden worden. Kortom: mooi weer om te zwemmen. Daarom vraagt gemeente Goeree-Overflakkee uw/je aandacht voor het volgende: "In de Galathese Haven, bij het strand, de natuurspeelplaats en de jachthaven van Ooltgensplaat is blauwalg geconstateerd." De gemeente heeft waarschuwingsborden bij het water geplaatst en vanaf vrijdagavond 23 augustus 2019, om 21:00 uur treedt het sluisprotocol in werking. Lees hieronder meer over de gevaren van Blauwalg.

Galathese Haven

Zowel in de havenkom van de Galathese haven als bij de natuurspeelplaats de ‘Buutenplaets’ is blauwalg waargenomen. Voor wat betreft de natuurspeelplaats vragen wij om extra voorzichtig te zijn en de kinderen niet in en bij het water te laten spelen.

Jachthaven Ooltgensplaat [tekst jachthaven WSV Ooltgensplaat]

"In verband met acute overlast van blauwalg treedt vanavond (23-08-2019) om 19.00 het sluisprotocol in werking. De keersluis is dan gesloten en op de volgende tijden zullen de deuren worden geopend:

09.00 – 9.15 uur

11.15 – 11.30 uur

15.30 – 15.45 uur

19.00 – 19.15 uur.

Houd hier svp rekening mee! Buiten deze tijden zullen de deuren niet worden geopend, dus zorg ervoor dat u ruimschoots van te voren aanwezig bent bij de sluis. Communiceren over het ingaan en beëindigen van het sluisprotocol is vanaf vandaag zeer verwarrend door wisselende weersomstandigheden. Bij vragen over de werking van het sluisprotocol informeren bij de havenmeester 0613487303."

Meer locaties?

Vanwege de verwachte hoge temperaturen kan het zijn dat blauwalg op meer locaties in de gemeente wordt aangetroffen. Daarom controleren we de komende dagen regelmatig de waterkwaliteit.

Blauwalgen zijn bacteriën. Bij rustig en warm weer kunnen deze soorten in stilstaand water zeer snel groeien, hierdoor ontstaan drijflagen. Deze drijflagen kunnen giftig zijn voor mens en dier. Vanzelfsprekend is ook de windrichting van invloed. Blauwalg kun je herkennen aan een blauwe of groene gloed over het water.

Advies

Vermijd contact met het water en laat ook jouw huisdier er niet in zwemmen. Als je in aanraking komt met blauwalgen of als je die bij het zwemmen binnenkrijgt, kun je last krijgen van irritaties aan de ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Ben je in aanraking geweest met blauwalgen? Spoel je dan goed af onder de douche. Bij het ontstaan en aanhouden van klachten is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.

Officiële zwemwaterlocaties

We raden aan om alleen te zwemmen op aangewezen zwemwaterlocaties. Deze zwemwaterlocaties zijn te vinden op www.zwemwater.nl, een gezamenlijke site van waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat. Op deze website staat ook de actuele zwemwaterkwaliteit vermeld.

Heb je een vermoeden van blauwalg op een andere locatie? Dan vragen wij je om een foto (met vermelding van de exacte locatie) te sturen naar: info@goeree-overflakee.nl.