Goeree-Overflakkee - "De nachtjes worden afgeteld... " Na 37 jaar zet mandolineorkest Estampida er een punt achter. Het ledental is te ver gedaald om nog als een volwaardig orkest te kunnen spelen. Op zaterdag 29 juni 2019 neemt Estampida afscheid van het publiek met een Farewell-concert. De laatste kans om het Flakkeese mandolineorkest nog een keer te zien spelen. Lees hieronder meer.

Geschiedenis
Op 1 februari 1982 zag mandolineorkest Estampida het levenslicht. De geschiedenis van het gezelschap gaat echter nog wat verder terug. Zelfs tot vóór 1963, toen er een clubje mandoline, gitaar en blokfluit speelde in het oude Diekhuus. Toen de vader van Cobi Born-Bernard stopte met het geven van muzieklessen kwam daar een eind aan.
In 1982 kwam er een vervolg: Cobi Born richtte mandolineorkest Estampida op. In het begin kwam er iedere week een lid bij. De meeste dames – later gingen ook wel heren meespelen, maar die zijn altijd in de minderheid gebleven – hadden hun instrument nog van toen.
In 1991 heeft Cobi plaats gemaakt voor een nieuwe dirigent Leo Verkerk en zelf is ze mee gaan spelen in het orkest.
Maar daar bleef het niet bij. Het orkest ontwikkelde zich door de jaren heen steeds verder. Toen Marco Ludemann in 2005 dirigent werd is het orkest op een hoog niveau gekomen.
De geschiedenis van Estampida is rijk en bevat, naast de concerten, ook tal van festivals en concoursen, optredens in verzorgingshuizen, tijdens Open Monumentendag en op het schip Henri Dunant, en ga zo maar door. Aan die geschiedenis komt nu een einde.

Maar eerst nog het Farewell-concert op 29 juni. Het concert in de Exoduskerk te Sommelsdijk begint om 20.00 uur. Op het gevarieerde programma staan werken van onder anderen Bach, Bernstein (West Side Story) en Robert Schulz, een bevriende componist uit Australië. Estampida speelt samen met mandolineorkest Melodia, dat Ludemann ook dirigeert.
Solisten zijn Alberto Rodriquez Valcárcel (gitaar) en Jan Elzes (slagwerk). Het concert is gratis toegankelijk. Voor wie iets wil doneren kan een bijdrage in de mandolinekist doen.
Wie na 29 juni nog eens van mandolineorkest Estampida (1982-2019) wil genieten, kan op internet terecht. De orkest leden zeggen: “Onze erfenis staat op YouTube.”

[update]

Onze solist Alberto Rodríguez Valcárcel

Hij is geboren in Spanje waar hij al op jonge leeftijd met gitaarspelen begon. Hij volgde masterclasses bij o.a. David Martinez, Zoran Dukic en Leo Brower. Zijn studie gitaar volgde hij aan het ‘Conservatorio Superior de Música de Canarias’ bij professor José María Ramírez. Na het afronden van deze bachelor studie, ontvangt hij van de ‘Mapfre Guanarteme Foundation’ een studiebeurs om zijn master aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg te kunnen doen. Hier studeerde hij bij Johan Fostier, Marlon Titre en Goran Krivokapic. In juni 2018 rondde hij zijn masteropleiding succesvol af.