Regio - Windpark Krammer is officieel geopend. Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag 15 mei 2019 door symbolisch een stekker in het stopcontact te steken, het grootste burgerinitiatief van Nederland in werking gesteld. Een feestelijk moment, gevierd samen met honderden leden van de coöperaties Zeeuwind en Deltawind. Lees hieronder meer.

De groene stroom van de 34 windturbines op de Krammersluizen wordt zonder tussenkomst van energiebedrijven rechtstreeks geleverd aan DSM, Google, Nouryon en Philips. Marcel Galjee, directeur energie bij Nouryon: “Door samen te werken in dit windconsortium streven we ernaar het risico bij fluctuerende energievoorziening te beperken en tegelijkertijd de uitstoot te verminderen en zo ons bedrijf duurzaam te laten groeien."

De vier multinationals zochten samenwerking om met Windpark Krammer een langlopende overeenkomst te sluiten. Volgens directeur Tijmen Keesmaat van Windpark Krammer een belangrijke stap: “Het biedt financiële zekerheid voor alle betrokkenen. De multinationals nemen stroom af van burgers, zonder tussenkomst van een energiebedrijf en dat is uniek! Dit is een vernieuwende stap in de energietransitie. En daar zijn we allemaal trots op!”

Marc Oman van Google (EU Energy lead) benadrukt het belang van de verbintenis: “Het is dankzij langlopende overeenkomsten met lokale windparken als Krammer dat we onze activiteiten in Nederland op een duurzame manier kunnen uitvoeren.” Bij Philips past Krammer in de doelstelling om in 2020 wereldwijd CO2-neutraal te zijn. Henk Valk, CEO van Philips Benelux: “Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze strategie. Al onze activiteiten in Nederland worden met Krammer aangedreven door Nederlandse windenergie. Een mijlpaal!”

Ook de elektriciteit van DSM in Nederland komt 100% van windenergie. Harry Coorens, vicepresident Procurement Sustainability DSM: “De innovatieve manier van samenwerken tussen sterk geëngageerde burgers, industriële gebruikers en windparkontwikkelaars is een win-win voor iedereen en draagt bij aan de Nederlandse duurzaamheidsdoelstelling.”

Windpark Krammer. Windpark Krammer is een typisch Hollands project waar water, wind, bouwen en samenwerking samenkomen. De realisatie van het windpark is op veel onderdelen uniek; zoals de bouw op een primaire waterkering, de rol van de coöperaties, het omgevingsfonds, natuurinclusief ontwerp, ecologische maatregelen, de directe stroomafname door consortium van DSM, Google, Nouryon en Philips etc.