Middelharnis - [update: Bij een eerste telling aan het einde van de dag, heeft de Calandotoer maar liefst €25.695,35 opgebracht.] Op zaterdag 20 april 2019 rond 10:00 uur was de start, door burgemeester Ada Grootenboer, van de tweede Calandotoer: CALANDOTOER 2019! Het goede doel is Hospice Calando in Dirksland op Goeree-Overflakkee. Er werd gestart vanaf het Diekhuusplein in Middelharnis. Er waren zo'n 300 motoren aanwezig voor de sponsortoer die vorig jaar iets meer dan 12.000 euro opbracht. Veel mensen die te maken hebben met kanker of een link hebben met de palliatieve instelling, reden mee deze morgen, voor zichzelf of anderen. Bekijk de video en lees hieronder verder.

Calandotoer 2019

Drie jaar geleden werd voor het eerst de Calandotoer gereden, een sponsortoertocht voor motoren, waarvan de opbrengst naar Calando ging, de palliatieve zorginstelling in Dirksland. Het was een geweldig succes. Er werd zo’n €12.500 opgehaald. “Het was allemaal boven verwachting,” vertelt organisator Pieter van der Kamp. “De gezelligheid, het mooie weer, die aanblik van al die motoren bij elkaar, de betrokkenheid van alle rijders en vrijwilligers en dan als klap op de vuurpijl de mooie opbrengst. Dit moest gewoon een vervolg krijgen.” "Dat vervolg was er nu." Op zaterdag 20 april 2019 werd de tweede editie van de Calandotoer gepland.

Start

Dit jaar beslaat de tocht het hele eiland Goeree-Overflakkee, het verzorgingsgebied van Calando. “Vorige keer maakten we nog een uitstapje naar Schouwen, dat doen we nu niet meer,” legt Pieter uit. “We vonden eigenlijk, dat we daarmee dorpen op het eiland een beetje tekort deden. Nu rijden we langs vele binnenwegen en door de hoofdstraten van echt alle dorpen.” De tocht beslaat een lengte van ca. 160 kilometer. Het startpunt is op het Diekhuusplein in Middelharnis. Daar wordt het startschot gegeven door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. Voor de verkeersveiligheid rijden de motoren in groepjes van acht tot tien. De eerste stop is in het stadje Goedereede bij de Hervormde Kerk voor de koffie. De lunch is bij N. Mijnders Touringcar en Transport in Melissant, daar staat een team klaar om de lunch, soep en broodjes, te verzorgen. Op het Diekhuusplein is ook weer de finish gepland, die met live muziek zal worden opgeluisterd.

Hartverwarmend

Organisator Pieter van der Kamp werkt nu ruim vijf jaar als vrijwilliger in het hospice. Hij is zelf ook een fanatiek motorrijder. “Het is fijn dat je door het organiseren van zo’n tocht geld kunt ophalen om Calando een steuntje in de rug te geven. Calando is voor een groot deel afhankelijk van vrijwilligers en giften. De zorg is natuurlijk de eerste post waar het geld naartoe gaat. Maar ook het gebouw en de inrichting moet goed onderhouden worden om een huislijke sfeer te kunnen waarborgen. Gelukkig blijken velen Calando een warm hart toe te dragen. Ik sta soms echt met tranen in mijn ogen. We hebben gemerkt dat de naam 'Calando' veel deuren opent."