Goedereede - Donderdag 21 maart 2019 is het enorme blauwe net, dat aangespoeld was in natuurgebied de Kwade Hoek, geborgen. "Het is gelukt, het enorme net met blauw pluis “bijnaam Blauwbaard” dat al maanden de natuur op het strand van Kwade Hoek ontsierd is geborgen. Met vereende krachten van medewerkers van Natuurmonumenten, het Burgerinitiatief Schoon Goeree-Overflakkee, de Bende van het Strand en Stichting Centree is het net losgetrokken, met messen in stukken gesneden en afgevoerd. Blauwbaard zal geen schade meer aanrichten aan de natuur!" Lees hieronder verder en bekijk een kort fragment uit de film die later gepubliceerd zal worden.

Het net doet door zijn enorme bos met pluizige blauwe draadjes denken aan de baard van Blauwbaard uit het sprookje van Perrault. "We wilden dit doen voor het broedseizoen begint, zodat de vogels niet verstoord worden. Een eerdere poging tijdens de NL-doet-opruimactie van het afgelopen weekend was helaas niet gelukt. Maar nu wel!"

Vervolg

"Het net zat te diep vast in het strand. Deze keer gingen we het net met scheppen, messen en touwen te lijf, voordat hij meer schade aan de natuur kan veroorzaken. Pluis, zo heten de blauwe touwtjes aan het net, zorgt voor veel problemen, ze komen bij bosjes in zee terecht tijdens het vissen. Langs de Nederlandse kust vind je er gemiddeld één per meter! Ook langs de Oosterschelde vind je ze met grote regelmaat. Door het opruimen van dit net, dat bestond uit honderdduizenden touwtjes, is er een hoop vervuiling en verstikking van vissen en vogels voorkomen. "

De actie werd uitgevoerd door onder andere Natuurmonumenten, burgerinitiatief Schoon Goeree-Overflakkee (burgerinitiatief dat schoner Goeree-Overflakkee wil), de Bende van het Strand en Stichting Centree. Eef de Graaf heeft de bergingsoperatie op film vastgelegd voor haar nieuwe documentaire en educatieproject “Duurzame Eilanden”, een film over de Nederlandse eilanden die worden ingezet als proeftuin voor duurzame projecten. Bekijk hieronder alvast een kort fragment.