Goedereede - Vandaag, donderdag 21 maart 2019 zullen diverse partijen een ultieme poging wagen om het enorme net dat is aangespoeld in natuurgebied de Kwade Hoek te bergen. Het net doet door zijn enorme bos met pluizige blauwe draadjes denken aan de baard van Blauwbaard uit het sprookje van Perrault. "We willen dit doen voor het broedseizoen begint zodat de vogels niet verstoord worden. Een eerdere poging tijdens de NL-doet-opruimactie van het afgelopen weekend was helaas niet gelukt."Lees hieronder meer.

Vervolg

"Het net zit te diep vast in het strand. Nu zullen we het net met scheppen, messen en touwen te lijf gaan voordat hij meer schade aan de natuur kan veroorzaken. Pluis, zo heten de blauwe touwtjes aan het net, zorgt voor veel problemen, ze komen bij bosjes in zee terecht tijdens het vissen. Langs de Nederlandse kust vind je er gemiddeld één per meter! Door het opruimen van dit net, dat bestaat uit duizenden touwtjes, kunnen we een hoop vervuiling en verstikking van vissen en vogels voorkomen."

De actie wordt uitgevoerd door onder andere Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat, Schoon Goeree Overflakkee, de Bende van het Strand en Stichting Centree. Eef de Graaf filmt de bergingsoperatie voor haar nieuwe documentaire en educatieproject “Duurzame Eilanden”, een film (zie hieronder) over de Nederlandse eilanden die worden ingezet als proeftuin voor duurzame projecten.