Regio - Je zorgen maken om een kind is niet fijn. Helemaal niet als die zorgen gaan over huiselijk geweld. Maar, wat is er eigenlijk aan de hand? Is het wel aan jou om iets te doen? Ja! Juist jíj kunt helpen. Want ook als je twijfelt, kun je iets doen om te helpen. Je kunt zelfs het leven van een kind veranderen. Dus kijk naar de signalen waar je op kunt letten en kom echt in actie. Lees hieronder verder.

Let op de signalen en kom in actie
Gemiddeld zit er in iedere klas één kind dat slachtoffer is van kindermishandeling. De signalen zijn vaak minder duidelijk dan een blauwe plek. Misschien komen de kinderen nooit buiten. Of draagt het kind elke dag een vies shirt. Je kunt ook signalen van kindermishandeling herkennen door te letten op het gedrag van de volwassene naar het kind. Maak je je zorgen om een kind? Als je in actie komt, kun je een belangrijke rol spelen in zijn of haar leven. Misschien is er niets aan de hand, dat kan. Maar wat als je zorgen terecht zijn? Blijf niet met je zorgen zitten en kom in actie.

Praat met anderen
Praat over je vermoeden, bijvoorbeeld met een buurvrouw, leerkracht of familielid. Je bent vast niet de enige die het gezin kent en vast niet de enige die zich zorgen maakt. Misschien hoorde jij iets en heeft een ander iets gezien. In dat geval weet je samen meer over wat er aan de hand is. En als je je zorgen deelt, kun je ook samen nadenken over hoe je het kind kunt helpen.

Praat met het kind
Als het kind kan praten en je een moment alleen kunt zijn met hem of haar, is een praatje maken een goed idee. Laat merken dat je geïnteresseerd bent in hoe het met het kind gaat. Zo weet het kind dat iemand hem of haar ziet en dat het niet alleen is. Gaat het gesprek goed? Dan stel je voorzichtig een open vraag over dat waar je je zorgen om maakt. Zo weet je meer over hoe het met het gezin gaat.

Praat met de volwassene
De kans is groot dat je niet weet of er iets aan de hand is. Als je je er veilig bij voelt, kun je daarom de volwassene eens vragen hoe het eigenlijk gaat. Misschien is er niets aan de hand, of heeft het gezin een ander probleem. Je komt er pas achter als je het vraagt. Bovendien heeft bij kindermishandeling óók de volwassene hulp nodig. Misschien is er veel stress in het gezin. Of behandelt de volwassene het kind zo omdat hij of zij denkt dat dit normaal is.

Bel Veilig Thuis voor advies en hulp
Maak je je zorgen om een kind en wil je je zorgen delen met professionals? Veilig Thuis is een hulplijn die je gratis kunt bellen via 0800-2000. Dit kan anoniem. De hulpverleners die je via de telefoon spreekt, weten veel over kindermishandeling. Als jij de situatie van het kind beschrijft, kunnen zij je advies geven. Advies over of jij iets kunt doen en wat zij voor het kind kunnen betekenen.

Bron www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl