Oude-Tonge - Zo’n 150 mensen hebben vrijdagochtend 1 februari 2019 in Oude-Tonge de slachtoffers van de Watersnoodramp in 1953 herdacht. Het dorp werd door ‘de ramp’ als hardst getroffen. Ruim 300 mensen kwamen er om het leven. Er vonden vier herdenkingsbijeenkomsten plaats op ons eiland. Dit jaar is het 66 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. Lees hieronder meer en bekijk de video door Sanne Waldekker. "De zus het nichtje van Lijntje zijn bij de herdenking. Erover praten blijft moeilijk. “Ik denk er elke week aan. De pijn wordt niet minder.”

Herdenking Oude-Tonge

Zo werd tijdens de herdenking het verhaal verteld van de familie Kreeft. Moeder Lijntje en haar twee kinderen van 2 jaar en 9 maanden overleefden de ramp niet. Alleen vader bleef in leven. Hij probeerde met zijn gezin op een matras te vluchten, maar vrouw en kinderen werden door het kolkende water van het matras geslagen.

De zus het nichtje van Lijntje zijn bij de herdenking. Erover praten blijft moeilijk. “Ik denk er elke week aan. De pijn wordt niet minder.”

Aandacht

Burgemeester Ada Grootenboer deed tijdens de herdenking een oproep tot aandacht. “Aandacht voor de naasten die leven met een groot gemis, medeleven met hen die de traumatische gebeurtenis niet of niet helemaal te boven zijn gekomen, met hen die een leven lang angst hebben voor storm.”

Vrijdagavond werd de ramp nog herdacht in Stellendam, Nieuwe-Tonge en Den Bommel.

Tekst RTV Rijnmond, Sanne Waldekker