Sommelsdijk – Lesly Wolters, algemeen directeur van De Staver reageerde eerder in een persbericht op een incident dat plaatsvond tijdens het spreekuur dat op donderdag 31 januari plaatsvond: "....een spreekuur dat plaatsvond naar aanleiding van de onrust rondom de kwaliteit van het recreatiebad in de Staver, is één van de bezoekers op ongepaste wijze behandeld en dat had nooit mogen gebeuren. Om hoor en wederhoor toe te passen, is het slachtoffer van dit incident om een reactie gevraagd. Hij vertelt: "...de sfeer sloeg om en uit het niets dook een medewerker van het zwembad op me af, ik schrok me lam!" Lees hieronder zijn kant van het verhaal.

Lesly Wolters laat weten zich van het gedrag van deze medewerker te distantiëren: "Dit is ongepast en had nooit mogen gebeuren!”. Lees hieronder het verhaal van John Albrechts, de man die met vragen kwam en met nog meer vragen thuiskwam.

John: "Mijn kant van het verhaal gaat verder terug. Het is een missie van me, waar ik al veel langer mee bezig ben. Het is jammer dat deze zaak steeds persoonlijker wordt getrokken. Daar doe ik echter zelf ook aan mee, want ik heb al vaker, inmiddels drie keer, ingesproken op een gemeenteraadsvergadering. Twee weken gelden nog heb ik specifieke dingen benoemd, over wat er misgaat bij zwembad De Staver en iedereen weet dat over welke personen ik het heb. Dit ligt gevoelig bij SRGO (Sport Recreatie Goeree-Overflakkee). Ik zit al 36 jaar in het zwemvak, het is mijn passie en ik wil gewoon niet dat mensen ziek worden omdat ze gaan zwemmen ergens."

Erin duiken

Albrechts gaat verder: "Ik ben daarom diep in deze zaak gedoken en het spijt mij nog steeds dat ik niet meer met partijen op kan trekken. Twee jaar geleden, toen ik nog bestuurslid was bij betreffende zwemvereniging, ontvingen we een brief. Alle samenwerkingsverbanden werden door SRGO, met die zwemvereniging, eenzijdig verbroken. De reden? Ze zouden zelf de zaak wel 'oplossen'. En dat is heel jammer en geen oplossing. Ik heb me dit aangetrokken en ben zelf nooit gestopt met problemen willen oplossen. Als je benadert wordt omdat mensen ziek worden, dan wil je dat toch opgelost hebben? Onze gedachten over problemen oplossen waren niet dezelfde en de verhouding is met name het laatste half jaar feller geworden. Ik ben dus ook uit het bestuur van de zwemclub gestapt. De reden daarvoor was dat deze te maken kreeg met chantage. Wat gezegd werd: "Als je niet stopt met klagen, is er voor jullie geen nieuw huurcontract. Het werd voor mij persoonlijk gemaakt doordat ik geacht werd een keuze te maken. Mijn keuze was om de vereniging er verder buiten te laten en dus op te stappen. Dat was SRGO blijkbaar nog niet genoeg. Er zijn ook nog allerlei vervelende zaken gepasseerd met de vereniging. SRGO stuurt veel positieve persberichten, maar achter de schermen is de vereniging wel zo'n 40 leden in de vorm van wedstrijdzwemmers, kwijtgeraakt door al dat gedoe. De vereniging is daardoor flink ontwricht en er financieel niet beter op geworden. Ik vind dat echt heel erg. Ik heb me daar de laatste maanden afzijdig van gehouden, ik was ook technisch adviseur en zat in diverse (evenementen)commissies. Om misverstanden te voorkomen heb ik me dus de laatste maanden teruggetrokken. Ik was en blijf gericht op kwaliteitsverbeteringen. Sinds een aantal weken niet meer mijn partij, maar destijds werkte ik samen met De Vrienden van Vitale Kernen, die daar zelfs een eigen wethouder voor hebben. Daar leek best wel resultaat te behalen, maar helaas schiet dat niet op."

Spreekuur bij zwembad De Staver

John: "Omdat er de laatste tijd nogal wat vervelende publiciteit rondom SRGO naar buiten is gekomen, werd een spreekuur georganiseerd. Zelf heb ik na wat calamiteiten in oktober aan SRGO voorgesteld om een soort persconferentie of integrale bijeenkomst, in bijvoorbeeld het Prieel, te houden. Zo kan iedereen zijn vragen stellen en ga dan gewoon met de billen bloot. Geef toe wat er verkeerd ging en zeg hoe je het opgelost hebt: helderheid is gewoon heel belangrijk. SRGO zag dit echter niet zitten. Ik denk omdat ze bang zijn dat er lastige vragen zullen komen. Want die liggen er wel; ik heb alle meetrapporten en het volledige dossier liggen. Ook van niet publieke of later gemanipuleerde rapporten, heb ik een dossier gemaakt. Onze wethouder is echt bedrogen in de laatste paar maanden en zodoende is de raad verkeerd voorgelicht. Dat ligt uiterst gevoelig, dat snap ik. Ik vind overigens dat je in een organisatie helemaal geen geheime documenten behoort te hebben."

"Mijn bezoek bij het spreekuur in zwembad De Staver liep jammer genoeg fout af. De directeur vond het geen goed plan dat ik kwam. Ze hadden een aantal regels waar de bezoekers aan moesten voldoen en dán pas kon je je vragen stellen. Iedere vragensteller moest zijn of haar naam noteren en één persoon tegelijk naar binnen. Voor mij kwam een jong moedertje zwaar geïntimideerd naar buiten. Je kon in je eentje, tegenover vier mensen van SRGO je verhaal kwijt; best heftig vind ik. Ook ik kon mijn vragen stellen, maar moest me eerst inschrijven. Ik mocht maximaal drie vragen stellen, dat leek me weinig, maar de tijd voor het spreekuur was beperkt. Ik wilde mij echter niet inschrijven, iedereen kende mijn immers? Ik was vooraf benaderd door mensen, (een aantal ouders van zwemmers en zwemmers zelf, leden van de Hartvereniging en anderen) om hun vragen over te brengen en kaartte dingen aan die het daglicht niet kunnen verdragen. Men voelde zich aangesproken. Ook werd me nogmaals vertelt dat ik mijn naam op moest schrijven en ik mijn verhaal niet kon doen namens al die mensen. Ik zei dat we dan wel zouden wachten op die mensen, ze zouden nog komen. Toen veranderde de sfeer. Een medewerker van De Staver, die later als verdachte weggevoerd werd door de politie, schreeuwde: "....wegwezen!" Het is een grote, forse man, die heel beangstigend overkomt als hij zo voor je staat. Daarna pakte hij me aan m'n jas vast. Toen ik zei dat íe me los moest laten, slingerde hij me door het gebouw. Drie van zijn collega's waren nodig om hem tot bedaren te brengen en tegen te houden. Zijn collega's hielden hem bij me weg en ik ben gelijk naar de hal gerend en heb 112 gebeld. De situatie was zeer dreigend en ik weet niet wat er was gebeurd als er niemand ingreep. Ik stond daar met mijn tasje met alle vragen erin en was totaal niet voorbereid op wat er gebeurde; ik ben ook geen vechtersbaas of zo."

Tot Slot

"Ik moet straks langs de huisarts, vervolgt Albrechts, want ik heb waarschijnlijk een hersenschudding en gekneusde pols. Het hele geval was zo vernederend, er liepen gewoon bezoekers bij van het recreatiecentrum en kinderen die ontspannen wilden gaan zwemmen, zagen het allemaal gebeuren; gênant gewoon. Die kinderen moeten zich heel onprettig hebben gevonden, het was een zeer gespannen sfeer. Echt bizar allemaal, ik heb er geen woorden voor. De man is meegenomen naar het bureau in Spijkenisse en heb mijn verklaring afgelegd bij de politie. Verder moet ik het onderzoek afwachten."