Ouddorp - Natuurmonumenten is partner in project gebiedsontwikkeling ‘Vrijheidsweg en Duinen van Goeree’, omdat zij mogelijkheden ziet in verbetering van de natuur en beleving. Woensdag 16 januari 2019 hebben wethouder Daan Markwat namens gemeente Goeree-Overflakkee en Ted Sluijter namens Natuurmonumenten nog eens uitgelegd wat de werkzaamheden in gebiedsontwikkeling ‘Vrijheidsweg en Duinen van Goeree’, voor achtergrond en doel hebben. Aanleiding is het zeer binnenkort aanvangen van werkzaamheden in het natuurgebied. Lees hieronder welke werkzaamheden leiden tot kwaliteitsverbetering van het natuurgebied; een onderdeel van het hele gebiedsplan waarvan gemeente de kartrekker is.

Duinherstel
De afgelopen decennia is door een veelvoud aan oorzaken het duin in sneltreinvaart dichtgegroeid met struiken en bomen. Hierdoor verdwijnt het zo kenmerkende landschap met bijbehorende soortenrijkdom (biodiversiteit). Onderdeel van OuddorpBad is het weer openmaken van ruim 7,5 hectare dichtgegroeid duin.

Betere entree
De duinovergangen ter hoogte van de vrijheidsweg zijn een uitgelezen mogelijkheid om recreanten (en bewoners) te wijzen op de natuurlijke waarden van de Duinen van Goeree. Enerzijds gaat de gemeente zorgen voor een aantrekkelijker parkeervoorziening en meer zicht richting duinen. Anderzijds gaat Natuurmonumenten bij de nieuwe parkeervoorziening infopanelen plaatsen die wijzen op de rijkdom van dit duingebied en de recreatieve mogelijkheden (oa wandelen en fietsen).

Speelduin
Vooral voor de jeugd is een duinovergang hoogstens een saaie hobbel op weg naar het strand. Dat kan anders! Door bij de grootste parkeervoorziening een speelduin te maken wordt de overgang een stuk spannender en uitdagender. Dit speelduin toont als een zandhelling waar je -al dan niet met hulp van touw- tegenop kunt klauteren- en afdalen.

Salamanderroute
De salamanderroute krijgt een impuls door deze route ter hoogte van het project aantrekkelijker te maken voor deze amfibie. In het project wordt een natte zone gemaakt, de zogenoemde salamanderroute, die geschikt is voor onder anderen kleine vissoorten, amfibieën en libellen. Door deze zone worden het Flaauwe werk en de Middelduinen voor watergebonden soorten met elkaar verbonden.

Oude Waterschapsdepot wordt beleefplek met poelen
Het voormalige depot (vlak bij de voetgangersbrug) krijgt een volledige make-over. Vanuit de langslopende salamanderroute komen natte, natuurlijk vormgegeven verbindingen. Daarover komen kleine bruggetjes. Het geheel zal tonen als een heel aantrekkelijk stuk duin, voorzien van wandelpaadjes, dat overgaat van vochtig naar droog. Natuurmonumenten verzorgt voor de aanliggende accommodaties al jarenlang een natuurbelevingsprogramma. Dit is vooral afgestemd op jeugd. De nieuwe inrichting van het voormalige depot is o.a. afgestemd op de educatieve mogelijkheden die wij er zelf zien (slootjestruinen, bloemen- en insectenexcursies, vleermuis- en nachtvlinderexpedities).

Foto

Op de foto ziet u onder andere wethouder Daan Markwat, en Astrid Witgahen van Natuurmonumenten, bij de locatie ' uitkijktoren Oosterweg Ouddorp', waar binnenkort open plekken in het duin worden gemaakt.