Sommelsdijk- Het plaatsen van een schip in de binnentuin van Nieuw Rijsenburgh, zorgde woensdagmiddag 16 januari 2019 voor een hijsspektakel bij het woonzorgcomplex in Sommelsdijk. De boot werd met een oplegger de tuin in gereden en over de verbindingsbrug tussen bouwdeel C en D op zijn plaats getild. Lees hieronder meer.

Een boot in de tuin?
De binnentuinen van Nieuw Rijsenburgh zijn niet zomaar binnentuinen. Het zijn belevingstuinen voor de bewoners die op de aangrenzende woongroepen wonen. Het doel van een belevingstuin is het creëren van een aantrekkelijke, uitdagende en veilige leefomgeving voor de bewoners met onder andere dementie. Deze tuinen dienen als middel tot ontmoeting, ontspanning, activiteit en zintuigprikkeling. De binnentuin tussen bouwdeel A en B heeft het thema ‘het boerenerf’ en de andere binnentuin ‘maritiem’. En bij het thema maritiem mag een boot uiteraard niet ontbreken.

De ‘boot op het droge’ is omgebouwd en ontwikkeld tot belevingsboot door Thomas voor ’t Hekke en Bas Oerle van FRONT404 uit Utrecht. Ooit is het een echte boot geweest, waarin je straks via een rijplank met een rolstoel kan, maar ook op een bankje kan zitten. In de kajuit komt het roer. Als hieraan gedraaid wordt beweegt het beeld mee en natuurlijk ook het kompas. Via een scherm kijkt ‘de schipper’ uit over de bewegende golven van de zee en komt de zon op en gaat onder gelijk met de werkelijkheid. Via de boordradio klinkt muziek uit die tijd en ontbreekt Radio Scheveningen uiteraard ook niet.

Officiële opening
De binnentuinen worden officieel geopend op woensdag 22 mei 2019 in de middag. De boot wordt dan gedoopt en krijgt daarmee zijn officiële naam.

Tekst CuraMare