De politie Rotterdam – Rijnmond heeft tijdens de jaarwisseling ruim 1100 agenten in de regio ingezet en de gemeente Rotterdam nog eens 140 stadswachten. In de andere gemeenten binnen de regio zijn ook tal van mensen actief geweest bij de handhaving van de orde. Om geweldplegers af te schrikken is een aantal politievoertuigen uitgerust met camera’s en zijn er speciale videoteams ingezet. 150 politiemensen werden uitgerust met een bodycam.
Het doel was om de overgang van 2009 naar 2010 feestelijk te laten verlopen.
Tegen de mensen die zich op de oudejaarsavond en in de nieuwjaarsnacht hebben misdragen is, zoals aangekondigd, adequaat opgetreden. De algemeen commandant van de regeling "Oud & Nieuw" is tevreden over het verloop van de Oudejaarsnacht en is trots op de agenten op straat die actief hebben bijgedragen aan het feestelijke verloop.
OPERATIONELE INCIDENTEN OP GOEREE OVERFLAKKEE
Tijdens de jaarwisseling is de handhaving van de openbare orde redelijk verlopen. Er zijn in de gehele regio een aantal incidenten geweest. In de meeste gevallen ging het om kleine brandjes en vernielingen.
Er zijn enkele opvallende voorvallen geweest:
- In Stad aan 't Haringvliet werd rond acht uur 's avonds tijdens een kerkdienst, waar ruim 100 mensen aanwezig waren, een vuurpijl door de raam van de kerk geschoten. De vuurpijl bleef hangen tussen het glas-in-lood-raam en het gordijn waar de pijl ook explodeerde. Er vielen daardoor geen gewonden, wel liepen meerdere mensen suizende oren op. Volgens getuigen rende een groep jongeren na dit incident weg.
De politie kwam direct ter plaatse en sprak met de getuigen. Een getuigenverklaring leidde naar een 21-jarige man uit Oude-Tonge op de Nieuwstraat. In zijn bestelbus lag illegaal vuurwerk. Dit is in beslag genomen. Een nader onderzoek van de politie zal volgen.
- In Goedereede ontstond rond één uur een kleine brand in de badkamer van een woning aan de Jongkoenstraat. Een vuurpijl was door het raam van de badkamer gegaan waarna in de vloerbedekking en een kleed beschadigd waren geraakt.
- Een 30-jarige man uit Sommelsdijk en een 26-jarige vrouw uit Sommelsdijk zijn rond drie uur 's nachts aangehouden voor poging brandstichting. Een medewerker van de beveiligingsdienst meldde de politie dat een man en een vrouw op de Vondellaan een stapel pallets in brand wilden steken. De politie stelde een onderzoek in en trof de auto van de verdachten op het Spuiplein aan. De 30-jarige bestuurder bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Hij en de 26-jarige inzittende werden aangehouden.
- Een vrijstaand schuurtje aan de Capelleweg in Oude-Tonge is rond half vier 's nachts afgebrand. De politie houdt er rekening mee dat er sprake is van brandstichting.
- Een 16-jarige jongen uit Dordrecht is gearresteerd nadat hij op het Weespad in Ooltgensplaat een bushokje had vernield. Een getuige zag rond vier uur dat de verdachte een baksteen door de ruit gooide. Hij hield hem staande. Politiemensen waren in de buurt en konden hem direct arresteren.
Het feest op de Weespad is heel goed verlopen en was daarmee een succes volgens de buurtagent.