6 december 2018, Stad aan 't Haringvliet - Wellicht heeft u woensdagavond al Sinterklaasavond gevierd, maar ook aanstaand weekend wordt het Sinterklaasfeest nog bij veel families gevierd. Een avond waarop vaak een hoop zoetigheid wordt genuttigd: chocoladeletters, pepernoten, marsepein. Dat kan een stuk gezonder, vinden de moeders Dingena en Marieke uit Stad aan 't Haringvliet. De Flakkeese moeders bakken daarom met andere combinaties dan die voor de hand liggen. Lees hieronder meer en doe inspiratie én een recept voor gezonde kruidnoten. Bekijk de video door Sanne Waldekker.

Met hun YouTubekanaal en Facebookpagina ‘The Sugarfighters’ strijden Dingena en Marieke tegen de grote hoeveelheden suiker die kinderen binnen krijgen.

40 suikerklontjes
“Kinderen krijgen gemiddeld wel zo’n veertig suikerklontjes per dag binnen!”, vertelt Marieke Schoenmaeckers. “En dat is gewoon hartstikke veel. Het is geen natuurlijk product en er zit niks goeds in. En de effecten op je lichaam en geest zijn heel groot.”

De Flakkeese moeders bakken daarom bijvoorbeeld veel met dadels, honing en kokosbloesemsuiker. “Hier zitten wel vitamines en mineralen in.”

Niet verbieden
Voor kinderen is het natuurlijk een kwestie van wennen. En op school is het niet altijd stoer om te vertellen dat je versgebakken ontbijtkoek bij hebt. “Maar ik zie dat mijn kinderen er bewuster mee bezig zijn. En je moet ze ook zeker niet verbieden om gewone koekjes te eten, want dat werkt juist averechts”, aldus Dingena Visser.

De kinderen zijn bij de Sugarfighters altijd jury. Met ‘top’- of ‘flop’-bordjes mogen ze aangeven of de gezonde baksels een succes zijn. Voor de gezonde kruidnoten gingen vooral ‘top’-bordjes de lucht in.

Recept gezonde kruidnoten:
400 gram havermoutmeel
60 gram kokosolie
6 dadels
5 el amandelmelk
3 el dadelstroop
2 el speculaaskruiden
1 el kaneel
snuf zout
1 tl baksoda

- Doe de dadels in de keukenmachine
- Meng alle ingrediënten door elkaar
- 15 minuten bakken op 175 graden