19 november 2018, Achthuizen - Jaarlijks vinden er ongeveer 6.000 woningbranden plaats in Nederland. Daarbij vallen jaarlijks ook veertig dodelijke slachtoffers. Om inwoners bewust te maken van het belang van brandveiligheid in hun eigen leefomgeving, startte de gemeente Goeree-Overflakkee samen met de brandweer Rotterdam-Rijnmond de campagne ‘Veilig Leven’. In het kader van dit project voert de brandweer een gratis woningcheck uit bij diverse woningen, die niet binnen achttien minuten voor een blusgroep bereikbaar zijn. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman liep samen met Peter Schuurman (hoofd afdeling Veilig leven van de brandweer) mee, tijdens een woningcheck in de Schoolstraat te Achthuizen en maakte kennis met Petra Hopman. Lees hieronder meer.

Bewust ‘Veilig Leven’

In het kader van bovengenoemd project voert de brandweer een gratis woningcheck uit bij diverse woningen in Achthuizen, Den Bommel, Stad aan ’t Haringvliet en Ooltgensplaat. Deze woningen zijn niet binnen achttien minuten voor een blusgroep bereikbaar. De wettelijke aanrijtijd heeft als standaard bij woonhuizen, dat de brandweer binnen 8 minuten aanwezig moet zijn. Maar bij bijvoorbeeld winkels of andere gebouwen waar meer mensen tegelijk samenkomen/-wonen is dat slechts 5 minuten. Op ons weidse Goeree-Overflakkee, met de vele buitengebieden, is de wettelijke aanrijtijd soms onmogelijk te halen. Men streeft er echter wel naar en daar wordt ook op geoefend door de lokale brandweerlieden. Schuurman: "Het is het van groot belang dat bewoners zelf op de hoogte zijn van de eerste dingen die zij kunnen doen, als er bijvoorbeeld brand uitbreek in hun woning, die voor de plaatselijke brandweer minder snel te bereiken is. Maar ook voorafgaand aan een incident is een goede voorbereiding het halve werk." De gratis woningcheck moet dan ook echt een stuk bewustwording gaan bewerkstelligen onder de bewoners van ons eiland. In dit geval die van het Oostelijk deel van Goeree-Overflakkee.

Woningcheck Achthuizen

Op maandag werd tijdens een woningcheck, bij familie Hopman uit de Schoolstraat in Achthuizen, uitleg gegeven over de woningcheck. Tijdens een woningcheck krijgt desbetreffend huishouden twee rookmelders aangeboden door gemeente Goeree-Overflakkee. De burgemeester zelf had de eer één van de aangebrachte melders te plaatsen en te testen....en hij deed het. Het advies bij rookmelders luidt: eens in de maand checken. Tip: doe dat bijvoorbeeld als de maandelijkse sirenetest gedaan wordt, dan vergeet je het niet!

Ook werd uitgelegd dat het van groot belang is dat bijvoorbeeld een huisnummer goed zichtbaar is. Zo hoeft de brandweer niet te zoeken, maar zien ze waar ze moeten zijn als zij moeten komen blussen. Van belang is ook dat je je kachel regelmatig na laat kijken en weet je bijvoorbeeld waar het centrale gaskraantje zit?

De brandweer kijkt bij een bezoek ook naar de aangelegde elektriciteit in een woning: "Is dit op een goede manier gedaan, is het (brand)veilig? Weet men de zogenoemde "stoppenkast" eigenlijk wel te vinden en/of is deze goed bereikbaar of helemaal volgezet? Dit wordt ook allemaal genoteerd en doorgeven aan bijvoorbeeld de gemeente, Stedin of welke andere betrokken partij. We werken hierin samen." Maar ook een extra stukje zorg wordt verleend: "Soms wordt bij een bezoek een huishouden aangetroffen, waar niet veel mensen meer over de vloer komen. Waar mensen eenzaam of alleen zijn en niet meer zo goed voor zichzelf kunnen zorgen. Wij, als brandweermannen, komen iets laagdrempeliger binnen dan bijvoorbeeld de politie."

Jan en Arnold, twee "gepensioneerde" brandweermannen (die eigenlijk niet met pensioen zijn door de werkzaamheden die zij nog steeds verrichtten) gaan langs bij de mensen. Zij voelen zich op deze manier nog van waarde voor het vak, waar ze nog zoveel liefde voor kennen, maar het mes snijdt zeker aan twee kanten. Want de ervaring en expertise die deze mannen met zich meebrengen, is voor de gemeente én de brandweer van grote waarde bij deze campagne. Ze vertellen over hun ervaringen: "We kijken eerst wat voor soort woning het is (bijv. hoekhuis, flatje of recreatiewoning), dan naar de toestand in het huis zelf; de toegang. Kan de brandweer hier makkelijk bij- en binnenkomen? Ook bekijken we hoe oud de gasslang is, want die mag niet ouder zijn de 15 jaar. We bekijken de afzuiging van de ketel, maar ook noteren we hoeveel bewoners het huis heeft en of deze mensen hulpbehoevend zijn. Hiervoor gebruiken we een checklist en die leveren we naderhand weer keurig in. We stellen de mensen ook vragen over hun droger als ze die hebben. Want hoe vaak wordt het pluizenfilter gereinigd? Er zijn al zoveel branden door volle filters ontstaan. Ook vragen we of mensen bijvoorbeeld gewend zijn om op de slaapkamer te roken of een elektrische deken te gebruiken; allemaal belangrijke informatie die we afvinken op onze lijst. Om nog een voorbeeld te geven: Wat doe je als je 'de vlam in de pan' krijgt? Veel mensen weten al dat ze nooit moeten blussen, maar er een deksel op moeten doen. Maar wij geven nog een extra tip: gebruik een steelpan. Zo creëer je meer ruimte tussen je hand en het vuur in de pan!"

De mannen gaven ook de tip mee om na te denken, ja zelfs per huishouden een plan te hebben of met elkaar af te spreken: "Wat doen wij als er brand uitbreekt in ons huis? Wie redt wie als eerste? Gebruiken 'we' de achter- of voordeur en weet iedereen waar alle sleutels liggen? Hebben we bijvoorbeeld een brandladder om het huis, zo nodig via een raam, te verlaten? Mensen reageren in paniek anders; wist je dat veel kinderen in een kleine ruimte, zoals een gootsteenkastje, gaan zitten bij brand? Vertel ze wat ze moeten doen en spreek met elkaar deze dingen door in het gezin."

"We brengen ook in kaart of mensen al een rookmelder hadden hangen. Dit wordt in een systeem gezet als er bij een bepaalde woning "andere" omstandigheden zijn, dan die de brandweer gemiddeld aantreft in een woning. Dan moet je denken aan iemand die, voor medicinaal gebruik, zuurstofflessen in huis heeft. Voor de brandweer uiteraard bruikbare informatie in geval van nood."

Er is door de brandweer tot nu toe al aan 170 woningen op Goeree-Overflakkee een bezoek gebracht in verband met de campagne ‘Veilig Leven’. "Na deze pilot volgt een samenvatting: wat hebben we de mensen nu kunnen leren en hoe brengen we mensen nog beter bij wat bijvoorbeeld gevaren zijn bij brand. Gevaren die wellicht sneller of beter aangepakt of zelfs voorkomen hadden kunnen worden, als mensen wisten wat ze moesten doen. Een stukje bewustwording dus!"