Goeree-Overflakkee - Traditiegetrouw vindt in oktober de Maand van de Geschiedenis plaats. In 2018 is het landelijke thema: Opstand. De werkgroep Maand van de Geschiedenis Goeree-Overflakkee, heeft ervoor gekozen om de activiteiten toe te spitsen op het thema “Goeree-Overflakkee tijdens WO I” De werkgroep bestaat uit: Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Streekmuseum GO, Historische vereniging de Motte, WO2GO, Streekarchief GO en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Goeree-Overflakkee. Er zijn diverse activiteiten gepland over het hele eiland verspreid, lees ze hieronder en zet ze vast in je agenda.

Goeree-Overflakkee tijdens de eerste Wereldoorlog

Rondom de Maand van de Geschiedenis zijn er diverse activiteiten geprogrammeerd. Van lezing tot filmvertoning en natuurlijk het jaarlijkse evenement “De Avond van de Geschiedenis” in Het Rondeel in Middelharnis. Op zaterdag 29 september 2018 wordt de Maand van de Geschiedenis officieel geopend met een Toneelstuk en een Filmvertoning.

Schrijf alvast in uw agenda:

Zaterdag 29 september: Toneelstuk “Overleve”
De opening van de Maand van de Geschiedenis wordt vormgegeven door het opvoeren van het Openlucht-Toneelstuk “Overleve” op het Marktveld in Sommelsdijk (om 13:30 en 15:00 uur).
Toegang gratis (na afloop van de voorstelling wordt er met de pet rondgegaan)
Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is deze middag ook geopend.
Locatie: Marktveld Sommelsdijk / rondom Streekmuseum Goeree-Overflakkee
Aanvang: 13:30 en 15:00 uur
Toegang gratis

Zaterdag 29 september: Filmvertoning “Patria” met inleiding door regisseur Klaas van Eijkeren
De film Patria vertelt het waargebeurde verhaal over de Nederlands-Indische jongen Arthur Knaap. Arthur woont in Frankrijk en sluit zich aan bij het vreemdelingenlegioen. Zo komt hij in de loopgravenoorlog terecht en hoe vreselijk dat is, had hij zich op voorhand niet kunnen voorstellen. Tijdens zijn dienstperiode schrijft hij brieven naar zijn geliefde ouders. Deze brieven vormden het uitgangspunt voor het verhaal. Voorafgaand aan de filmvertoning is regisseur Klaas van Eijkeren aanwezig om een inleiding op de film te geven.
Locatie: Remonstrantse Kerk, Voorstraat 45, Sommelsdijk
Aanvang: 15:00 uur
Toegang: €7,50 / €5,00 voor Bibliotheekleden

Donderdag 4 oktober: Lezing Goeree-Overflakkee tijdens WO I
Nederland was neutraal tijdens de Eerst Wereldoorlog. Maar...dat betekent niet dat er geen gevolgen van de oorlog zichtbaar waren. Ook op Goeree-Overflakkee is er van alles gebeurd. Docent Arjen Diepenhorst geeft een lezing over deze gebeurtenissen, ondersteund met authentieke beelden.
Locatie: Bibliotheek Ouddorp, Raad en Polderhuis
Aanvang: 19:30 uur
Toegang: €5,00

Dinsdag 9 oktober: Avondopenstelling Streekmuseum GO
Deze avond is het Streekmuseum geopend. Een uitgelezen kans om de expositie over “Goeree-Overflakkee tijdens WO I” te bezoeken.
Locatie: Streekmuseum GO, Kerkstaat, Sommelsdijk
Aanvang: 19:00 uur – 21:30 uur

Vrijdag 12 oktober: Filmavond door WO2GO; de Russenoorlog
In de documentaire worden de oorzaken en het verloop van ‘De Russenoorlog’ aan de hand van Nederlandse en Georgische ooggetuigen gereconstrueerd. Het wordt duidelijk dat niet alle Texelaars het heroïeke beeld van de opstand met de opstandelingen delen. Veel eilanders zijn nog steeds kwaad over de in hun ogen overhaaste acties van de Georgiërs. In de film worden de interviews, waarin de woede en pijn van de meestal nuchtere eilanders naar boven komt, afgewisseld met beelden van het eiland Texel, een vredige plek waar ooit deze bijna vergeten tragedie plaatsvond.
Locatie: Verenigingsgebouw de Poort, Voorstraat 14, Melissant
Aanvang: 20:00 uur

Woensdag 17 oktober: Avond van de Geschiedenis met auteur Paul Moeyes
Traditiegetrouw wordt op Goeree-Overflakkee, in oktober de Avond van de Geschiedenis georganiseerd. Het thema van de Maand van de Geschiedenis is: Opstand. Deze avond is auteur Paul Moeyes te gast; een autoriteit als het gaat om WO I. Zijn boek Buiten Schot en Nederland neutraal staan deze avond centraal.
Locatie: Het Rondeel, Dwarsweg, Middelharnis
Aanvang: 20:00 uur
Toegang: €7,50

Dinsdag 30 oktober: Lezing Goeree-Overflakkee tijdens WO I
Nederland was neutraal tijdens de Eerst Wereldoorlog. Maar...dat betekent niet dat er geen gevolgen van de oorlog zichtbaar waren. Ook op Goeree-Overflakkee is er van alles gebeurd. Docent Arjen Diepenhorst geeft een lezing over deze gebeurtenissen, ondersteund met authentieke beelden.
Locatie: Bibliotheek Oude-Tonge, Ebbe en Vloed
Aanvang: 19:30 uur
Toegang: €5,00

Zaterdag 10 november: Herdenkingsconcert: Honderd jaar Eerste Wereldoorlog door vocaal ensemble Magnificat.
Concert met geprojecteerd beeld en uitleg in het kader van de herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog. Op muzikale wijze word je mee terug genomen naar de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Maar ook het Kerstbestand van 1914 wordt bezongen. De Duitse en Franse klanken van de soldaten in de loopgraven worden op magnifieke wijze verenigd als tijdens Kerstavond 1914; de Kleine Vrede tijdens de Grote Oorlog.
Dit concert is tevens de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis.
Locatie: Hervormde Kerk, Ring 2, Dirksland
Aanvang: 19:30 uur
Toegang: €7,50 / €5,00 voor kinderen t/m 17 jaar