Stellendam - Vier boswachters van Natuurmonumenten zwemmen op dinsdag 21 augustus 2018 drie kilometer het Haringvliet over, om aandacht te vragen voor de miljoenen trekvissen en -vogels die afhankelijk zijn van deze deltanatuur. De boswachters vieren met de zwemestafette ook het feit dat Nederland de Haringvlietsluizen na bijna een halve eeuw op een kier zet. Hoewel het onderwaterleven in de rivierdelta van internationaal belang is, blijkt het nu nog nauwelijks zichtbaar. Lees hieronder meer.

Haringvlietsluizen op een kier

Haring, zalm en steur zullen straks minder vaak hun neus stoten aan de waterkering in het Haringvliet, want vanaf 5 september 2018 gaan de Haringvlietsluizen officieel op een kier. Goed nieuws voor de natuur: veel soorten vissen kunnen weer via het Haringvliet naar hun paaigronden en terug. Bovendien zorgt het inkomende zoute water voor een rijk overgangsgebied van zout naar zoet vol voedsel voor vissen en vogels.

Ted Sluijter (62) is één van de vier zwemmende boswachters die in het gebied werken: "Het openen van de kier wordt een historisch moment, want dankzij het zilte water kan zich een rijkere natuur ontwikkelen. Geen van ons is geoefend zwemmer, integendeel, maar we gaan ervoor. Ruim baan voor de vissen, die straks weer stroomopwaarts tot aan de Alpen kunnen zwemmen!"

Droomfondsproject Haringvliet

Op 5 september 2018 gaan de Haringvlietsluizen bij de Zuid-Hollandse eilanden op een kier. Zo ontstaat er weer een verbinding tussen de rivieren Rijn en Maas en de Noordzee. Een coalitie van zes natuurorganisaties (ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland, Wereld Natuur Fonds) werken met steun van de Nationale Postcode Loterij aan een ambitieus natuurherstelplan. Het natuurherstel moet van het Haringvliet weer een zilte delta maken voor vissen en vogels en ook voor mensen die er kunnen recreëren. Er zijn veel projecten op het gebied van natuur in ontwikkeling, voor recreatie, duurzaam ondernemen en visserij.

Zie ook www.haringvliet.nu

Zwemmende estafette

De lokale boswachters zwemmen van Stellendam naar Voorne, een afstand van totaal drie kilometer. De zwemmers worden begeleid door een boot, het laatste stuk zwemmen ze gezamenlijk naar de finish. Natuurmonumenten nodigt journalisten van harte uit bij het vertrekpunt of de aankomst. Het is voor enkele media mogelijk met de boot mee te varen, op basis van beschikbaarheid en in volgorde van aanmelding.

  • Datum: dinsdag 21 augustus
  • Duur: 11.00 – 13.30 uur
  • Vertrek: 11.00 vanaf Strand bij Zoet en Zout, Haringvlietplein 3, 3251 LD Stellendam
  • Aankomst: circa 13.30 – 14.00 uur Quackstrand, Oever 1, 3221 LC Hellevoetsluis

U kunt hier gratis parkeren. Vanaf het parkeerterrein heeft u zicht op het strand. Het aankomstpunt van de zwemmers is gemarkeerd met Natuurmonumenten-banieren. Meer informatie en aanmelden Simone Prinsen, persvoorlichter Natuurmonumenten, 06-12299936 / s.prinsen@natuurmonumenten.nl