Regio - Jaarlijks vinden er ongeveer 6.000 woningbranden plaats in Nederland. Daarbij vallen per jaar 40 dodelijke slachtoffers. Om inwoners bewust te maken van het belang van brandveiligheid in hun eigen leefomgeving, start de gemeente Goeree-Overflakkee samen met de brandweer Rotterdam-Rijnmond de campagne ‘Veilig Leven’. De campagne gaat op maandag 3 september 2018 van start en bestaat uit het bezoeken van woningen door de brandweer. U bent niet verplicht mee te doen, maar het is natuurlijk wel goed om de brandweer binnen te laten. Lees hieronder meer.

Proef
De campagne betreft een proef. Het proefgebied bestaat uit woningen in Achthuizen, Den Bommel, Stad aan ’t Haringvliet en Ooltgensplaat die niet binnen achttien minuten voor een blusgroep bereikbaar zijn. De campagne duurt naar verwachting enkele maanden.

Gratis woningcheck
De brandweer komt langs voor een gratis woningcheck en controleert dan desgewenst de woning op verschillende punten en geeft advies over hoe de woning brandveiliger wordt. Als het nodig is, hangt de brandweer meteen één of twee gratis rookmelders op. De eigenaar is vervolgens zelf verantwoordelijk voor vervanging, onderhoud en het testen van deze rookmelders.

Hoe werkt het?
Eigenaren van de betreffende woningen ontvangen binnenkort een informatiebrief over de woningcheck. Zij hoeven niet te bellen voor een afspraak. De brandweer komt vanzelf langs voor de woningcheck. Het advies, de controle en de rookmelders zijn gratis. Alle adviseurs van de brandweer dragen een brandweeruniform en kunnen zich legitimeren.

U bent niet verplicht om mee te doen. Het is natuurlijk wel goed om de brandweer binnen te laten, want zij kan u helpen om de brandveiligheid in uw woning te verbeteren!