Goeree-Overflakkee - Er is op meerdere zwemlocaties Blauwalg geconstateerd: Galathese Haven, strandje Ooltgensplaat, in het havenkanaal en de buitenhaven van Middelharnis en Volkerak-Zoommeer. Inmiddels (11 augustus 2018) is bij het strandje bij Stad aan 't Haringvliet geen blauwalg meer aanwezig en bij het strand Expo Stellendam is een negatief zwemadvies afgegeven. Lees hieronder de laatste update.

Blauwalg kunt u herkennen aan een blauwe of groene gloed over het water. Lees hieronder over het gevaar van Blauwalg in het water en bekijk de laatste update onderaan dit artikel.

In de Galathese Haven en bij het strandje in Ooltgensplaat, het havenkanaal en de buitenhaven van Middelharnis en in het Volkerak-Zoommeer is blauwalg geconstateerd. De gemeente plaatst waarschuwingsborden bij het water. Waar mogelijk treft de gemeente maatregelen om de doorstroming van water te bevorderen en zo eventuele (stank)overlast zoveel mogelijk te beperken. Vanwege de hoge temperaturen is de verwachting dat blauwalg op meer locaties in de gemeente wordt aangetroffen. De komende dagen blijft de gemeente regelmatig de waterkwaliteit op blauwalg controleren.

Blauwalgen zijn bacteriën. Bij rustig en warm weer kunnen deze soorten in stilstaand water zeer snel groeien, hierdoor ontstaan drijflagen. Deze drijflagen kunnen giftig zijn voor mens en dier. Blauwalg kunt u herkennen aan een blauwe of groene gloed over het water.

Advies
Vermijd contact met het water en laat ook uw huisdier er niet in zwemmen. Als u in aanraking komt met blauwalgen of als u die bij het zwemmen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche. Bij het ontstaan en aanhouden van klachten is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.

Officiële zwemwaterlocaties
Het is aan te raden om alleen nog te zwemmen op aangewezen zwemwaterlocaties. Deze zwemwaterlocaties zijn te vinden op www.zwemwater.nl, een gezamenlijke site van waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat. Op deze website staat ook de actuele zwemwaterkwaliteit vermeld.

Melding doen
De watergangen binnen de gemeente Goeree-Overflakkee zijn in het beheer bij verschillende partijen. Ziet u blauwalg? Meld het dan bij de gemeente via het algemene telefoonnummer 14 0187 of per e-mail info@goeree-overflakkee.nl met een locatieomschrijving en bij voorkeur met foto’s. De gemeente zorgt vervolgens dat uw melding bij de juiste partij wordt neergelegd of treft waar nodig zelf maatregelen.

Update 2 augustus: Er is ook blauwalg geconstateerd bij de strandjes in Stad aan 't Haringvliet en in Den Bommel.

Update 3 augustus: Er is ook blauwalg geconstateerd bij het strandje in Middelharnis.

Update 10 augustus: Bij het strandje bij Stad aan 't Haringvliet is geen blauwalg meer aanwezig. Waarschuwingsborden worden weggehaald. Bij het strand Expo Stellendam is een negatief zwemadvies afgegeven door de omgevingsdienst in verband met blauwalg en de grote hoeveelheid waterplanten.