Ooltgensplaat - Voor je ligt column 'Bloedgeld', van Arieke Diepeveen (23). Zij is sinds 2014 een gecertificeerd gewichtsconsulent. Arieke: "Ook ben ik in 2018 afgestudeerd als lerares Nederlands. Dat is een groot voordeel bij het coachen van mensen. Gezonde voeding is namelijk belangrijk voor lichaam en geest. Daarnaast blijft er ook echt nog wel ruimte voor iets lekkers zoals een gebakje op een verjaardag of een wijntje bij een luxe diner!" Lees hieronder haar column. Deze verschijnt onder rubriek Overig/Column op iGOnl.

Bloedgeld

"Mijn boodschappen heb ik netjes op de loopband neergezet. Brood, vleeswaren, boter en een maaltijdsalade. Voor mij in de winkel staat een oude man met een zwarte leren jas, een vale spijkerbroek en afgetrapte sportschoenen. Hij heeft een lange grijze baard.
De man voor mij is eerst aan de beurt. Als de caissière de boodschappen van de band wil pakken, zie ik dat er bloed op zit. Het meisje achter de kassa valt het ook op. Ik kijk om me heen waar dit vandaan komt. Mijn oog valt op de oude man voor me. Ineens zie ik dat er bloed van zijn vinger druppelt. Hij heeft het zelf niet in de gaten en staart uit het raam. ‘Meneer, uw vinger bloedt!’ De man kijkt verbaasd naar zijn bloedende vinger. ‘Wacht u maar even, dan ga ik een doekje voor u halen.’ Het meisje achter de kassa staat snel op en loopt naar achter om iets voor de man te halen.

De man kijkt nog altijd vol verbazing naar zijn vinger. Dan brengt hij ineens zijn vinger naar zijn mond en begint die af te likken. Bij iedere lik zie ik het bloed op zijn tong zitten. Heb ik ooit zoiets smerigs gezien? Ik word er onpasselijk van. Hij blijft maar aan zijn vinger likken. Achter mij hoor ik iemand aan komen lopen. Het is de caissière. Ze loopt met grote ogen naar haar stoel toe en ik zie dat ze haar gezicht in de plooi probeert te houden. Als ze zit, geeft ze hem met een vriendelijk gebaar het doekje aan. Ik krijg ontzettend veel respect voor de caissière. Dat je in zo’n situatie nog klantvriendelijk kunt zijn!
De man stopt met likken en veegt met het doekje zijn vinger af. ‘Goed, dat is dan €5,00.’
In de hand waar hij zojuist het bloed vanaf heeft gelikt, ligt het briefje van vijf. Zou hij het niet in de gaten hebben? De koelbloedige caissière kijkt er even naar, pakt het vervolgens aan de puntjes vast en stopt het in de kassa. ‘Fijne dag, meneer.’

De man loopt vervolgens met het doekje in zijn hand de supermarkt uit. Met open mond kijk ik hem na ondertussen al hopend dat ik straks dat briefje van vijf niet krijg."

Arieke Diepeveen