Melissant - Op 9 juli 2018, rond 18:00 uur is de brandweer met grote spoed uitgereden naar een melding in Melissant. Een groot duingebied tussen Melissant (natuurgebied Slikken Flakkee) en het strand staat in brand. De brandweer heeft veel voertuigen ter plaatse om de brand te bestrijden. Door droogte duin en harde wind is inzet een uitdaging. De brand zou onder de grond zitten. Lees hieronder meer.

De wind waait richting het Grevelingenmeer. In het gebied bevinden zich geen woningen of andere objecten waar (veel) mensen verblijven. Blijf uit de rook. Door de brandweer uit de regio is een droneploeg ingezet om het gebied in kaart te brengen. Geef hulpverleners de ruimte om de brand te bestrijden.

20:00 uur: De helikopter van de politie vliegt boven het gebied met een warmtecamera.

20:02 uur: De brandbestrijding van het heidegebied wordt bemoeilijkt door het gebrek aan water op locatie. Door de weersomstandigheden van de afgelopen weken staan de sloten nagenoeg droog. (Rijnmondveilig.nl)

20:13 uur: Politie heeft een helicopter in de lucht om het brandgebied inzichtelijk te maken tbv de bestrijding van het heidebrand. (Rijnmondveilig.nl)

20:20 uur: Tank leeg (zie foto *); OVD gaat mee in de politiehelikopter

20:21 uur: De brand is nauwelijks waarneembaar met het blote oog. Zoals vaker met dit soort branden vindt de brandontwikkeling zich ondergronds plaats. De helikopter beschikt over infrarood camera welke hitte goed waarneemt. (Rijnmondveilig.nl)

20:45 uur: De brand is onder controle. Breidt zich niet verder uit. Het brandgebied wordt steeds kleiner. De intensieve blussing heeft effect gehad. Tevens werd de brand deels geremd door een weg die langs het gebied leidt. (Rijnmondveilig.nl)

21:18 uur:

De brand in het heidegebied bij de Slikken van Flakkee nabij Melissant is uit. Het blijkt uiteindelijk een brand van 170 m bij 70 m te zijn geweest. Er vinden nu nog nabluswerkzaamheden plaats. (Rijnmondveilig.nl)

Kurkdroog

De bermen zijn in het hele land kurkdroog: peuken (en afval) binnenboord, is het advies! Het mooie en droge weer heeft veel voordelen op Goeree-Overflakkee, maar er zijn echter ook flinke nadelen. Doordat de natuur steeds droger wordt stijgt het gevaar op natuur- en bermbranden. Met name automobilisten wordt gevraagd daarop te letten en peuken en afval binnen de auto te houden. Uiteraard is dit iets wat altijd de aandacht moet hebben, maar de waarschuwing gaat nu extra uit. Het naar buiten werpen van afval en peuken is niet alleen strafbaar maar kan ook grote gevolgen hebben. Bermbranden zijn niet altijd makkelijk te blussen, ze zorgen voor natuurschade en veroorzaken langs de autoweg kilometers lange files.