11 mei 2018, Sommelsdijk - Op deze vrijdag ligt er weer een nieuwe column van Lucas Hartong voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. Lees hieronder 'Verwarde mannen (m/v)'.

Verwarde mannen (m/v)

"Altijd leuk om twitter te volgen. Er komt geregeld wat voorbij, waarin je waarheid herkent. Al dan niet met een glimlach. Zo las ik net: “Hij ziet er uit als een terrorist, hij zwaait met een mes als een terrorist, verwondt mensen als een terrorist, roept Allahu Akbar als een terrorist, wordt neergeschoten als een terrorist, dus zal het wel een verwarde man zijn.” Schot in de roos. De Amsterdamse burgemeester Krikke (VVD) maakte het nog bonter na de aanslag van begin deze week in Den Haag, waarbij drie mensen door een Syrische –sorry: verwarde- messteker levensgevaarlijk werden verwond en voor het leven verminkt zijn.

Krikke stelde namelijk publiekelijk dat het om een ‘verwarde man’ ging, en dat er ‘geen signalen zijn dat er meer speelt dan dit’. Me dunkt, het lijkt me wel weer genoeg stof tot gesprek en nadenken voor de komende dagen, zo niet weken! Het is zo ongelofelijk opmerkelijk dat bij iedere gewelddadige aktie van ‘verwarde mannen’ de politie, OM en overheid er als de kippen bij zijn om luid te verkondigen dat ‘er niet meer speelt’ en dat het –slechts!- ‘verwarde mannen’ betreft. Alsof dat de gruwelijkheid van de daad verzacht! Zo langzamerhand hebben we een hele stoet aan verwarde mannen voorbij zien komen in binnen- en buitenland. Het is werkelijk een klasse apart aan het worden in de politiedossiers, lijkt me zo. Je hebt ‘inbrekers’, ‘drugsdealers’, ‘wegmisbruikers’ en nu dus ook ‘verwarde mannen’ als code.

Terecht komt Elsevier-columnist Afshin Ellian tot de constatering dat “we in het algemeen kunnen stellen dat de overheid krampachtig omgaat met de berichtgeving omtrent mensen met een migratieachtergrond, asielzoekers en andere groepen binnen de multiculturele samenleving.” Ik hou mijn hart vast hoe politiek en bestuurlijk Goeree-Overflakkee zouden reageren in het geval van een ernstig incident op ons eiland waarbij een migrant of buitenlander is betrokken. Vreemd genoeg heb ik er niet zo’n vertrouwen in dat dat volledig transparant en krachtdadig behandeld zou worden. Voor alle duidelijkheid: ik hoop uiteraard dat er nooit zoiets ernstigs op ons eiland zal gebeuren als in Den Haag, Nice, London of Marseille, maar stel dat.

Ellian kwam in zijn column van deze week dan ook tot de haarscherpe conclusie dat niet de daders verwarde mannen zijn, maar dat er veel ‘verwarde mannen’ (m/v) zijn onder onze bestuurlijke en politieke elite. Verward door alle multiculturele propaganda die decennialang over hen is uitgestort durven zij geen kritische kanttekeningen te zetten bij al het vreselijke geweld waarvan wij momenteel getuige zijn in eigen land en daarbuiten. Er is echter minstens één land in Europa waar zeer weinig verwarde mannen zijn. Een land waar ze nog trots en dankbaar zijn op eigen land, het christelijk karakter en de nationale soevereiniteit. Dat is Hongarije.

De belangrijkste veiligheidsadviseur van de Hongaarse overheid, Dr. György Bakondi, zei deze week dat het land stevige stappen heeft gezet in het aan de grens tegenhouden van migranten die geen recht op asiel hebben of die potentieel gevaarlijk zijn voor de staatsveiligheid en die van haar burgers. Met een pakket aan maatregelen wil men verder organisaties die illegale migranten ‘helpen’ aan banden leggen. Niet alleen zegt het woord al wat voor soort migranten dit zijn –illegaal-, maar Bakondi stelde dat dit soort organisaties niet bezig zijn met humanitaire activiteiten, maar met het faciliteren van hen die een gevaar voor de nationale veiligheid vormen. Ons kabinet ziet dat duidelijk anders, tot schade en schande voor de bevolking.

En burgemeester Krikke van Den Haag financierde een radicale moskee als de As Soennah met 50.000 euro overheidssubsidie. Wat dat voor consequenties heeft zien we nu bijna wekelijks voor onze ogen gebeuren. De opstelling van Krikke grenst aan staatsgevaarlijk handelen, want zij wist van de hoed en de rand over deze moskee, omdat de veiligheidsdienst AIVD haar uitgebreid op de hoogte had gesteld. Je zou zeggen: een gewaarschuwd man/vrouw telt voor twee, maar het vervelende aan dit soort mannen en vrouwen is dat zij ‘verward’ zijn. Wie bevrijdt ons van deze verwarde mannen en vrouwen? Het gaat zo langzamerhand serieus om een zaak van leven en dood, getuige de drie ernstig verwonde slachtoffers. Anders is het ongetwijfeld wachten op een nog grotere klap. Klappen die steeds dichterbij komen."

Luca Hartong