Ooltgensplaat - De gemeente Goeree-Overflakkee en Sunstroom vierden, samen met genodigden een officieel moment: de plaatsing van het eerste zonnepaneel voor het nieuwe zonnepark in de Adriaanpolder (Steigerdijk/Noordzijdsedreef) bij Ooltgensplaat. Arend-Jan van der Vlugt (wethouder Duurzaamheid en Innovatie) en Reinout Das (directeur Sunstroom) plaatsten op woensdagmiddag 18 april 2018, samen het eerste paneel van Zonnepark Ooltgensplaat. Het zonnepark, ten behoeve van het opwekken van duurzame energie, zal uiteindelijk uit 132.000 panelen bestaan, die geplaatst worden op 37 hectare grond. Lees hieronder meer.

Zonneparken Goeree-Overflakkee

Naast dit zonnepark, legt Sunstroom ook het zonnepark in de Roxenissepolder bij Melissant aan, waar nog eens 36.000 panelen worden geplaatst op 19,5 hectare grond. De twee zonneparken zullen zo’n 15.000 huishoudens van stroom gaan voorzien.

Voor de overheid is zonne-energie, naast andere vormen van duurzame energie, één van de bronnen van duurzame energie die benut moet worden om aan die doelstelling te kunnen voldoen. In het coalitieakkoord van de gemeente Goeree-Overflakkee is opgenomen dat de gemeente streeft naar een energieneutraal eiland in 2020. Hiervoor zijn alle vormen van duurzame energie benodigd. Dus ook zonne-energie. Zowel bij de gemeente als bij de provincie zijn nog geen ervaringen met zonneparken op een dergelijk schaalniveau. De provincie heeft dan ook dit park en het zonnepark nabij Melissant aangemerkt als pilotprojecten om de ervaringen ten aanzien van de ontwikkeling van grootschalige zonneparken te kunnen evalueren. Deze pilot heeft ertoe geleid dat er een intensief proces tussen gemeente, provincie en initiatiefnemer heeft plaatsgevonden over de invulling van het zonnepark en de inpassing ervan in het landschap (bron).