Stellendam - Het Haringvliet staat in aanloop naar en tijdens World Fish Migration Day (21 april) in het teken van ruimte voor trekvissen, zoals zalm, paling en steur. Op vrijdag 20 april 2018 zijn de Haringvlietsluizen bij Stellendam, geopend voor publiek. Lees hieronder meer.

Tot 28 oktober laat het Natuurhistorisch Museum Rotterdam met de tentoonstelling ‘Swim, Fish, Swim!’ zien hoe de dynamische deltanatuur terugkeert, met gevolgen voor de kleinste bergbeekjes elders in Europa. Zelf het Haringvliet ontdekken? Op de Zuid-Hollandse eilanden zijn veel mooie fiets- en wandelroutes te vinden. En de steur? Die zwemt al in Rotterdam.

  • Haringvlietsluizen open voor publiek op vrijdag 20 april
  • Aantrekkelijke fiets- en wandelroutes rond het Haringvliet
  • Tentoonstelling Swim, Fish, Swim in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, tot 28 oktober
  • Echte steuren in Diergaarde Blijdorp

World Fish Migration Day
Op World Fish Migration Day (Wereld Trekvisdag) wordt wereldwijd aandacht gegeven aan de noodzaak van vrij stromende rivieren. Met andere woorden: rivieren zonder onneembare barrières, zoals stuwen, dammen en sluizen. Die vormen een bedreiging voor tussen zee en rivieren trekkende vissen. De Haringvlietsluizen in de oorspronkelijke monding van de Rijn zijn ook zo'n barrière. Sinds de aanleg van de sluizen in 1971 stoten trekvissen als zalm, steur en paling hun neus. Ze kunnen er niet meer door. Ook is het voor hen belangrijke geleidelijke overgangsgebied tussen zoet- en zout water verdwenen.

Kier
Daar komt dit jaar verandering in; met ingang van september gaan de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier. Trekvissen kunnen dan de Haringvlietdam weer passeren om hun paaiplaatsen stroomopwaarts in Duitsland en Zwitserland te bereiken. Het Haringvliet wordt weer een internationaal kruispunt voor vissen en vogels.
De zes natuurorganisaties van het Droomfondsproject Haringvliet laten in het kader van World Fish Migration Day en met steun van de Nationale Postcode Loterij zien hoe belangrijk de opening van de Haringvlietsluizen voor trekvissen is.

Onder meer met het filmpje: ‘Kiertje?!’ hieronder: