23 februari 2018, Goeree-Overflakkee - Er ligt een uitspraak in de zaak tegen de zes verdachten, onder andere uit Goeree-Overflakkee, die eerder al op maandag 22 januari in Rotterdam terecht voor een reeks bizarre martelingen, met drie slachtoffers. Ze werden gegijzeld, vastgebonden, vernederd en mishandeld. De hoofdverdachten Lionel van G.(25) uit Oude Tonge en Jaap S.(29) uit Achthuizen kregen allebei zestien jaar cel en 4 anderen hoorden de eis van celstraffen tot zes jaar aan. De rechtbank in Rotterdam had ook meerdere dagen uitgetrokken voor het proces dat bizar te noemen is. Lees hieronder meer.

Officier van justitie Max van den Berg is wel wat gewend. Maar in deze zaak krabde hij zich toch achter de oren. "Toen ik de verhalen voor het eerst hoorde, dacht ik: dat kan bijna niet waar zijn. Dat eerste gevoel, dat heb ik eigenlijk nog steeds." Paul Verspeek, van RTV Rijnmond rapporteerde eerder in deze zaak: " De details zijn ook te gruwelijk voor woorden. De journalisten in de rechtszaal aarzelden maandag ook: gaan we alles vermelden? Of houden we het bij de grote lijnen?: marteling, gijzeling, verkrachting. Maar dan wordt de ernst en de omvang van deze zaak niet duidelijk.

Uitwerpselen
Toch maar enkele voorbeelden dan. 'Waterboarden', maar niet alleen met water, ook met urine. Het eten van uitwerpselen van de kat en van verdachte Jaap S. "Met een vork en met peper en zout." Het wegschroeien van hoofdhaar, of het uittrekken van hele plukken. Het was een eindeloos reeks voorbeelden die de rechter maandag voorlas.

Twee van de drie slachtoffers zaten in een begeleid wonen-project van de stichting Sjaloom. Eén van hen, een man uit Sommelsdijk, was een goede bekende van hoofdverdachte Lionel van G.(25) uit Oude Tonge. Van G. wordt aangewezen als de leider. Jaap S.(29) uit Achthuizen zou veel van het geweld hebben gepleegd.

Filmpjes
Bewijs is er: de meeste martelingen zijn gefilmd door Jerry den B.(45) De verdachten geven aan dat zij boos waren op de eerste twee slachtoffers: die zouden ontucht hebben gepleegd met kleine kinderen. Ze hadden het gehad over "het Nederlands kampioenschap pedo-trappen." Binnen de groep verdachten komen traumatische jeugdervaringen, drank- en drugsgebruik veelvuldig voor. De meeste verdachten hebben een lager intelligentieniveau. De politie heeft geen enkel bewijs gevonden voor de ontucht. Bij het derde slachtoffer is een zak met xtc gestolen. Ook hij werd mishandeld, vernederd en bedreigd. "Als hij zou praten, zou hij terechtkomen op een plek waar niemand hem kon vinden", las de rechter zijn verklaring voor.