2 februari 2018, Sommelsdijk - Een nieuwe column van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een actuele, soms prikkelende column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De meeste inwoners van Goeree-Overflakkee (her)kennen hem. Lucas is getrouwd, heeft inmiddels twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. Lees hieronder 'M/V'.

M/V

"Voor zover u het nog niet weet: er zitten verkiezingen aan te komen. Voor de gemeenteraad. Best belangrijk en zo, als je al die raadsleden mag geloven. Jaren achtereen hoor je ze nauwelijks en nu opeens proberen ze met man (m/v) en macht (nou ja) in de krant te komen. En als je die berichten leest dan denk je: inderdaad, best belangrijk. Voor die mensen zelf dan. Niet voor ons als burgers, want die laten ze –in meerdere of mindere mate- flink in de kou staan.

Zo werden we de afgelopen tijd getracteerd op ‘ingezonden brieven’ in meerdere media, waarin CDA, VVD en VKGO op elkaar inhakten. Het ging van dik hout zaagt men planken. Over een ontzettend belangrijke zaak, die ons aan het hart zou moeten gaan. Nou ja, soort van: de hoeveelheid vrouwen op de kieslijsten. Nu weet ik vanuit eigen ervaring dat vrouwen het uitstekend doen in de politiek. Ik betwijfel echter ten zeerste of dit nu het punt is dat de meeste inwoners van ons eiland hoog zit. Me dunkt dat er bepaald wel andere zaken zijn die voorrang verdienen.

Om er maar eens een aantal te noemen: de stapels euro’s die de gemeentelijke deur zijn uitgevlogen, na het debacle met het Nederlands kampioenschap fietsen. Het verschrikkelijke windmolendossier, dat heftige emoties blijft losmaken op het oostelijke deel van ons eiland. Het zeer recente drama van het Brusselse verbod op de pulskor, dat er diep inhakt in de visserijgemeenschap. Het compleet en rücksichtlos volplempen van kust en Grevelingen ten bate van… ja, van wat eigenlijk? Steenrijke lui die een ‘ecolodge’ willen hebben, waarmee de zakken van bepaalde vastgoedjongens gespekt worden? En laten we het maar even niet hebben over fort Prins Frederik, de veiligheid op de eilandelijke wegen en de jeugdzorg.

Maar de dames en heren bij CDA, VVD en VKGO ravotten over de hoeveelheid vrouwen op de kieslijst! Je moet je prioriteiten maar duidelijk voor ogen hebben, niet?! Volgens mij maakt het de kiezer geen biet uit of de kandidaat nu man of vrouw is. Die wil gewoon de persoon (m/v) met de beste kennis, ervaring en kunde op die raadszetel! En als het even kan ook nog iemand waar je wat van hoort ná de verkiezingen! Die zeg maar met hart en ziel strijdt om stem te geven aan jouw zorgen en vragen. Die bovenop de financiële zaken zit en niet schroomt de stem te verheffen zodra het niet goed gaat of dreigt te gaan. Die doorpakt als dat nodig is en geen genoegen neemt met het spreekwoordelijke kluitje in het riet. Dan maakt het de burger echt niet uit of er met de schoenzool of naaldhak op de vergadertafel wordt geslagen.

Lang heb ik overwogen zelf mee te doen aan deze verkiezingen en was zelfs gevraagd door een partij. Uiteindelijk heb ik besloten het niet te doen. Niet omdat mijn hart er niet in is. Ik zou zó aan de slag willen, maar niet op een manier die ongepast is. Ik weiger om een persoonlijk politiek gehakketak spelletje te spelen op kosten van de belastingbetaler. Daarvoor is het politieke ambt te bijzonder. Het is geen werk waarbij je eens in de zoveel jaar een paar ingezonden brieven naar de krant stuurt, maar een serieuze taak die voortkomt uit een soort roeping. Het is de burger dienen. Je bent volksvertegenwoordiger. Niets meer, maar zeker ook niets minder. Of je nu man of vrouw bent.

Gelukkig zijn er op ons eiland nog steeds raadsleden die dat beseffen en in overeenstemming met dat adagium hun werk doen. Chapeau. Heren en dames politici: denk alstublieft aan ons, de burger (m/v). En CDA, VVD, VKGO: ga eens bezig met werkelijk belangrijke zaken!"

Lucas Hartong