8 januari 2018, Ooltgensplaat - Er zijn al veel waar- en onwaarheden over geschreven en gedeeld. Op 3 januari deden wij op deze website een getuigenoproep, omdat op Oudjaarsdag 31 december, de eigenaar van een mannetjesschaap (ram) een lugubere ontdekking deed. De vraag was of zijn 3-jarige ram wellicht nog levend op een stapel brandende autobanden werd gegooid, die brandde aan de Rode Sluisweg te Ooltgensplaat. De politie startte een onderzoek naar de dood (en schroeiplekken) van de ram. Inmiddels is er meer duidelijk. Lees hieronder verder. Dit artikel heeft een update gehad.

De woordvoerder van politie heeft (nog) geen officiële bevestiging gedaan, maar waarschijnlijk zijn op Oudjaarsdag een viertal jongens richting de windmolens aan de Rode Sluisweg in Ooltgensplaat gegaan, om daar een "oudejaarsvuur" te gaan stoken. Volgens een dorpsbewoner, die ook de eigenaar van het schaap kent, hebben de jongens hiervoor autobanden en lakens/poetsdoeken gebruikt. De jongens zouden een grap hebben willen uithalen door een paar schapen los te laten, in de hoop dat de beesten het dorp zouden ingaan. "Eén van de jongens heeft het hek van de bewuste ram open gemaakt (niet geforceerd, maar een touw losgemaakt) en een andere jongen heeft een stukje verder een gaashek doorgeknipt van een andere wei met schapen. Even later stond de ram tegenover een andere ram en dat werd vechten." De ram heeft waarschijnlijk zo'n harde kopstoot gekregen dat hij begon te stuiptrekken en in elkaar zakte. Dit gebeurde vlakbij het vuur wat vlak naast het weihek brandde. "Omdat er een harde wind stond, waaiden er brandende stukken doek van het vuur af, waarvan sommige stukken op het schaap terecht zijn gekomen. Vandaar de schroeiplekken op zijn vacht. Hij is dus niet levend op een vuur gegooid, en ook niet moedwillig in de fik gestoken. De dood van het schaap is wel de schuld van deze jongens. Zij hebben de gevolgen van hun "grap" duidelijk niet overzien."

Eén van de jongens schijnt inmiddels contact te hebben gezocht met de politie. Zodra politie komt met een officiële verklaring, zullen we deze uiteraard publiceren. Dit artikel zal dan een update krijgen.

Eerdere oproep Politie

"Wij hebben al camerabeelden maar voor meer info betreffende dit onderzoek zoeken wij getuigen die in de buurt zijn geweest van de Rode Sluisweg op 31 december 2017. Ook extra camerabeelden uit die omgeving zijn zeker welkom." Lees hieronder de oproep aan eventuele getuigen (en/of mensen met een geweten, die eventueel toeschouwer waren) en bekijk de foto's. De eigenaar van het dier heeft op Oudjaarsdag zelf een brief aan het hek gehangen nadat hij de vondst deed. Het incident is waarschijnlijk gebeurd in de morgen, tussen 10:00 uur en 12:00 uur aan het eind van de Rode Sluisweg te Ooltgensplaat, bij de eerste windmolen.

Meer informatie

Weet u iets nieuws te melden over dit onderwerp en is het van belang voor dit onderzoek? Neem dan contact op met de politie via het algemene telefoonnummer 0900-8844 of zonder belkosten via dit meldformulier. U kunt ook contact opnemen via Meld Misdaad Anoniem en bellen via tel. 0800-7000 (gratis).

[Update 15:45 uur, 9-1-2018] Politie: "Er wordt eerst onderzoek gedaan op het stoffelijk overschot van het schaap (ram). Dit om, onder andere, te kijken wat de doodsoorzaak precies is en wat er met het dier gebeurd is. We wachten nog op de resultaten van dit onderzoek. Pas als die bekend zijn, kunnen we gaan kijken of er sprake is van een strafbaar feit dat gepleegd zou kunnen zijn en zo ja; wie die gepleegd hebben. Dit onderzoek loopt via de forensische opsporingsdienst van politie. Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) is een team van specialisten op het gebied van forensische opsporing en slachtofferidentificatie op complexe plaatsen delict, zoals deze. "