3 januari 2018, Middelharnis - In de nacht van 30 op 31 december 2017 is op de Westdijk in Middelharnis één van de drie Stolpersteine van het gezin Polak ontvreemd die op 2 december 2016 waren gelegd voor hun vroegere woning (nu schoenenwinkel). De messing Stolpersteine is uit de bestrating in winkelcentrum D’n Diek verwijderd. Lees hieronder reacties op deze zinloze, kwetsende daad en een getuigenoproep.

Reactie ondernemersvereniging City Center Goeree-Overflakkee: "Volkomen asociaal, en volstrekt nutteloos. Daar de messing herinneringsstenen buiten de emotionele waarde, geen financiële waarde hebben! Wij verzoeken de dader vriendelijk doch met klem, de steen te retourneren op de oorspronkelijke plaats. Delen van dit bericht wordt gewaardeerd!"

Ook Piet de Man reageert op 1 januari: "Helaas was ik er, als initiator van de Stolpersteine op ons eiland, pas nu van op de hoogte. Met het Paul van Hessenfonds gaan we bekijken hoe het kan worden opgelost. Ook de politie moeten wij op de hoogte brengen. Ik hoop natuurlijk dat de dader toch nog met zijn/haar geweten in de knel komt en de steen terugbrengt!"

Melden informatie

Neem contact op met de politie via het algemene telefoonnummer 0900-8844 of zonder belkosten via dit meldformulier. U kunt ook contact opnemen via Meld Misdaad Anoniem en bellen via tel. 0800-7000 (gratis).

Stolpersteine

Stolpersteine zijn stenen die in het trottoir worden geplaatst voor de huizen van de verdreven Joodse mensen. In een messing plaatje worden de personalia van de omgekomenen gegraveerd door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Met de stolpersteine wil men de herinnering levend houden aan de 56 Joodse inwoners van Goeree-Overflakkee die tijdens de laatste wereldoorlog allen zijn weggevoerd en omgekomen. Deze gedenkstenen zijn bedoeld voor een bredere groep mensen, ook hen die door het naziregime verdreven, verdwenen, of de dood vonden. Paul van Hessen, overleden in 2000, was zelf erg actief in de Joodse gemeenschap en deze actie is geheel in zijn geest.

De Stolpersteine zijn geplaatst op de volgende adressen:

Zandpad 170, Middelharnis: Levij Polak & Margaretha Polak-Gazan.

Dirk Bosstraat 10, Middelharnis: Izaäk Mesritz & Grietje Sara Mesritz-de Winter, Eva, Elias en Leon Mesritz. (Deze worden iets later geplaatst, ivm werkzaamheden in deze straat.)

Zandpad 14, Middelharnis: Abraham Mozes Polak & Elizabeth Polak, Mozes Polak.

Westdijk 62, Middelharnis: Sara Polak-Cohen & Debora, Cornelia Polak.

Westdijk 26, Middelharnis: Hartog Gazan & Antje Gazan-Polak, Florettha, Sebilla en Salomon Gazan.

Eendrachtstraat 32, Middelharnis Henrietta Polak.