Middelharnis - Op zaterdag 6 januari 2018 om precies half twee ’s middags opent Fietscafé Flakkee haar deuren aan de Hobbemastraat 1 te Middelharnis. Het fietscafé is een nieuw initiatief van stichting Koop de Goede Hoop, die tevens de goededoelenwinkel ernaast verzorgt. Wat is de bedoeling van het fietscafé? Lees hieronder verder.

Op de vraag wat de bedoeling van het fietscafé is, antwoordt Lucas Hartong, één van de bestuursleden: “Het fietscafé is vooral bedoeld als ontmoetingsplek voor fietsliefhebbers op het eiland en dat zijn er heel wat! Wekelijks stappen mensen hier op de fiets om lekker een stukje te rijden, alleen of in teamverband, recreatief of op wedstrijden gericht. Daartoe bieden we nu een gezellige plek. Er is koffie, thee, lekkers en je kunt aan de grote tafel zitten om magazines en boeken te lezen, te dromen over langere fietsreizen en anderen te ontmoeten die net zo enthousiast worden van fietsen. Denk ook eens aan de liefhebbers van vintage fietsen!”

Het fietscafé gaat het komende jaar allerlei activiteiten ontplooiien. Te denken valt aan avonden met gasten die komen vertellen over fietsgerelateerde onderwerpen, samen aan fietsen sleutelen met hulp, toertochten die starten en eindigen bij het café en als het even kan ontmoetingen met fietshelden. Daarbij zal alle eventuele winst van het café gebruikt worden voor de goede doelen die de stichting ondersteunt en die van diverse ‘kleur’ zijn. Wat dat betreft is het uniek dat stichting Koop de Goede Hoop niet aan één specifieke kerk verbonden is, maar als zelfstandig platform werkt.

Hartong: “Verder proberen we zo goedkoop mogelijk gebruikte fietsen te ontvangen, die we dan met de vrijwilligers opknappen en weer te koop aanbieden. Dat mogen gerust ‘oude barrels’ zijn waarvan we de goede onderdelen hergebruiken. Win-win: iemand kan voor een kleine prijs een goede gebruikte fiets aanschaffen en de goede doelen worden ondersteund!” Nadrukkelijk geeft Hartong aan dat het fietscafé geen fietsenmaker wordt. “Nee, banden plakken en reparaties gaan we niet doen. Daarvoor zijn commerciële bedrijven op het eiland aanwezig en die willen we niet in de wielen rijden. Wel mag iemand op een vrije middag zelf komen sleutelen aan zijn of haar fiets. Niet alleen heren dus, ook dames! Niets leukers dan samen bezig zijn met de hobby die we delen: de fiets”, aldus Hartong.

Voorlopig kunnen mensen het café binnenlopen op woensdagmiddag en zaterdagmiddag tussen één en vier uur. De opening zal niet verricht worden door een Bekende Nederlander, juist omdat het fietscafé bedoeld is voor iedereen. Hoe tekenend.