8 december 2017, Sommelsdijk - Een nieuwe column van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De meeste inwoners van Goeree-Overflakkee (her)kennen hem. Lucas is getrouwd, heeft inmiddels twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. Lees hieronder 'Duurzaam'.

Duurzaam

Wie dezer dagen de eilandelijke weekbladen leest moet zich zo langzamerhand knap ongemakkelijk voelen. Wát zeg ik? Die moet vrezen voor zijn of haar leven! Het einde der tijden is aangebroken. De donkere dagen voor Kerst waren nog nooit zó donker. Wie zich wil laten bijlichten kan dat nú nog doen. Straks is het te laat… De vele pagina’s in de kranten tonen aan dat het de gemeente Goeree-Overflakkee ernst is. De afgelopen honderd jaar hebben we zo ongelofelijk fout gezeten. Dat nooit weer!

U vraagt zich verbijsterd af waarover dit gaat? Welnu, dan moet u zich dit weekend ten spoedigste melden bij De Staver. Daar zullen de verlossende woorden gepredikt worden aangaande de rampspoed die voor de deur staat. Het nieuwe evangelie (met kleine E) zal u gebracht worden door de predikers van de Hogere Ideologische School. Allerlei organisaties (die en passant overigens vet verdienen aan dit nieuwe evangelie) zullen u pogen over te halen dit nieuwe geloof te omarmen. Er is geen tijd meer te verliezen! Wilt u niet direct meegaan in deze nieuwe Fase van de Mensheid? Schuld en boete wachten u!

De gemeente heeft kosten nog moeite gespaard om u te waarschuwen. U kunt nooit meer zeggen dat u het niet wist. Alles is publicitair uit de kast getrokken om u maar naar De Staver te krijgen. Zelfs de medewerkers verkondigen met zalig stralende blik dat ‘ze er helemaal klaar voor zijn’. Zo heeft u het lang niet meegemaakt op het eiland! Zonder dat wij ons ervan bewust waren leefden wij in een zalige staat van onwetendheid, maar De Verlichting is onder ons. Zeg het voort. Kom in beweging, ga staan in die Kring.

Er worden nog net geen bussen ingezet. Hoewel. De gemeente zou er gek genoeg voor zijn in haar torenhoge (en kostbare) ambities. Heel het eiland… wat zeg ik? Héél het land moet het weten! En ook daarbuiten. De EU is reeds op de hoogte en binnenkort volgt de VN. Wat zijn ze trots, B&W van Goeree-Overflakkee. Nu alleen u nog. De burger. In De Staver. De gemeente droomt van een zaal bomvol berouwvolle bekeerlingen die trouw en volgzaam de lof zullen zingen op haar plannen en nieuwe evangelie.

Maar nogmaals, zo hoor ik u zeggen: waar gáát dit over? Heeft de SGP een alomvattende machtsgreep gedaan? Is CDA en CU uit haar voegen gebarsten en heeft zij een kerkelijke staat gevestigd op Flakkee? Neen, driewerf neen. Hoewel het er dichtbij zit. Het nieuwe evangelie betreft De Duurzaamheid en Het Milieu. Er wordt gepredikt over windmolens, zonnekracht, duurzaam paneeltje hier en daar en Alles Moet Anders. Dat dat scheppen met subsidie kost, daarover hoor je de predikers niet, maar de collecte komt wel dwingend bij u langs. Muntgeld volstaat niet. Grote flappen.

Alles moet wijken voor dit duurzaamheidsevangelie. De belastingen gaan de pan uit rijzen en we betalen ons straks scheel aan allerlei ‘toeslagen’ op de energierekening, maar zoals het met allerlei sektarische bewegingen gaat: iedereen die er niet in gelooft is gek en verdoemd. Nu gaat het gerucht dat er nog enkele ongelovigen op het eiland zijn, met name rond Ooltgensplaat alsmede Oude en Nieuwe Tonge. Triest en meewarig zal men dit weekend het gemeentelijk hoofd schudden in De Staver. Men droomt er van huizen en auto’s op waterstof. Ooit vlogen er zeppelins op dat spul. Wat daarmee gebeurde is de ongelovigen nog goed bekend. Ook zij schudden daarom hun hoofd.

Lucas Hartong