Goeree-Overflakkee - Werd op maandag Code Geel afgegeven door KNMI voor wateroverlast, op dinsdag 12 september werd gewaarschuwd voor heftige windstoten van 75-90 km per uur, die over ons eiland razen en zullen gaan razen op woensdag. Veel bewoners op ons eiland, die normaliter heel goed met water overweg kunnen, zijn er nu wel even klaar mee. "Het is té veel van het goede", zuchten sommigen. Lees hieronder de ervaringen van een aantal bewoners uit Ooltgensplaat en Middelharnis. Beiden zagende de afgelopen dagen, weken en sommigen al maanden of jaren, hun tuinen, schuurtjes, kelders, maar ook hun huis onderlopen.

Bewoner Ooltgensplaat: "Gisteren opnieuw veel wateroverlast in Ooltgensplaat. Tussen 20:00-21:00 uur viel er 30 mm (!) regen tijdens een zware onweersbui. Dat zorgde voor de 3de keer in enkele maanden voor erg veel overlast. In de Meidoornstraat was het weer raak, daar was het het ergst. In de Julianastraat werd deze keer de hulp van de brandweer nog ingeroepen. In de Meidoornstraat heeft een enkele bewoner al voortdurend een waterpomp binnen handbereik, omdat dit de laatste jaren wel erg vaak voorkomt. Twee tot drie keer per jaar is inmiddels geen uitzondering maar regel. Opnieuw liepen nu enkele aangebouwde schuurtjes/bijkeukens en kelders vol met 10-tallen liters modderig water. Er wordt al een tijdlang gesproken over verbreding van de riolering in de brandgangen tussen de huizen van de Kastanje straat en de Meidoornstraat. Maar gezien de omstandigheden lijkt het de bewoners dat hier nu echt meer haast mee moet worden gemaakt. Bekijk de nachtelijke foto's (1 en 2) eens. Deze zijn gisteren genomen, op 11 september 2017 dus. De andere 2 foto’s (overdag, foto 3 en 4) zijn van 02 juli 2017. Foto nummer 5 tot slot is ook van een bewoner uit de buurt. Heel droevig, al zeg ik het zelf. De overige foto's zijn genomen in de afgelopen jaren... "

Bewoner Middelharnis: "Bij ons is de wateroverlast, aan de Westelijke Achterweg in Middelharnis, al op 26 mei 2009 voor het eerst bij de gemeente gemeld. Dit werd destijds gedaan door een familie die er inmiddels niet meer woont. En het was deze maand voor de zoveelste keer raak. We hebben na het weekend van 1 september 2017 weer bij gemeente aan de bel getrokken en zijn inmiddels weer in gesprek. Na een drukke werkweek moest mijn vrouw dat weekend gelijk aan de slag om al het rioolwater wederom uit onze woning te verwijderen waarna we de schade weer konden gaan opnemen. Gemeente is wel bezig met onze zaak, maar de geboden "oplossingen" hebben in de loop der jaren nog niet echt geholpen; eigenlijk niets! We hopen dat gemeente nu toch zelf haar verantwoording neemt en wij (wijzelf maar ook onze buren) niet wederom een beroep op onze verzekeraars hoeven te doen." Zie laatste foto's.

Gemeente Goeree-Overflakkee heeft inmiddels contact opgenomen met de bewoners uit Ooltgensplaat om binnenkort met de getroffen bewoners een gesprek aan te gaan. De bewoners van bovengenoemde straat in Middelharnis hebben al jaren contact met gemeente Goeree-Overflakkee. Zij zijn nog steeds opzoek naar een oplossing. Uiteraard heeft de redactie van Koole Media Service dit artikel ook naar gemeente Goeree-Overflakkee gestuurd en om een reactie gevraagd.

[Update 13 september 2017; reactie gemeente Goeree-Overflakkee:]

De gemeente Goeree-Overflakkee is op de hoogte van de situatie met betrekking tot de wateroverlast na hevige regenval. Er is contact met de betrokkenen en op korte termijn wordt de situatie ter plaatse bekeken om de mogelijke oorzaak van de wateroverlast helder te krijgen. Ook het rioleringssysteem zal hierbij worden meegenomen, om te beoordelen of er op korte (of langere) termijn verbeteringen haalbaar zijn.