23 juni 2017, Sommelsdijk - Een nieuwe column van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Een scherpe deze keer. Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De meeste inwoners van het veelzijdige eiland Goeree-Overflakkee kennen of herkennen hem. Lucas is getrouwd, heeft inmiddels twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. De columns van Hartong zullen verschijnen onder de rubriek Overig/Column op iGOnl. Lees hieronder 'Geblockt'.

Geblockt

Wereldnieuws! Nou ja, soort van. Te midden van de almaar toenemende maatschappelijke onvrede twitter ik regelmatig wat af. Een beetje modern politicus of columnist heeft zo’n Twitter-account. Handig, want daarmee kun je de hele wereld volgen. Vanuit alle hoeken en gaten vertellen journalisten en would-be reporters wat zij voor hun ogen zien gebeuren. Zelfs vanuit bijvoorbeeld Iran kun je lezen hoe het vrouwen op woensdag vergaat, wanneer zij de verplichte hoofddoek niet op willen zetten. Als zij dat echter niet doen dan hebben ze een groot probleem met de ‘zedenpolitie’ die er lustig op losmept. In plaats daarvan doen zij dus als protest een witte hoofddoek op, ten teken van hun verlangen naar vrijheid. Ik vind het een fantastisch symbool. Iraanse vrouwen die als witte duiven rondlopen in het land van de zwarte haviken en je kunt er via Twitter live getuige van zijn.

Afijn, ik had dus wereldnieuws. Deze week ben ik op Twitter door iemand 'geblockt'. Dat houdt in dat iemand je verbiedt nog langer zijn berichten te volgen. Degene die mij blokkeerde en het mij dus onmogelijk maakte om zijn berichten te lezen, was Geert Wilders. Nu volgde ik hem de laatste tijd al steeds minder. Zijn berichten werden eigenlijk steeds rancuneuzer en feller van toon. Niemand leek meer te deugen en vooral de over een kabinet onderhandelende politieke partijen niet. Nu mag je van mij in alle toonaarden en kleuren verschillen van mening met een ander, maar het is niet altijd slim en strategisch om bepaalde opmerkingen de digitale ether in te slingeren.

Je moet wel iets héél ergs hebben getweet, zo hoor ik u denken! Wilders zal niet zoveel mensen blokkeren op zijn account, toch? Wel, ik had gereageerd op de aanval die hij deed op Leefbaar Rotterdam. Er komen gemeenteraadsverkiezingen aan (maart volgend jaar) en de PVV gaat meedoen in Rotterdam. In die stad richtte wijlen Pim Fortuyn destijds Leefbaar op en zij doen het heel aardig. Ze bereiken als redelijk nieuwe partij bestuurlijk-politiek zowaar dingen. Wilders valt Leefbaar nu aan op een manier die bepaald not done is, waarbij hij stevig op de man speelt. Ik had op Twitter gezet dat ik het politiek-strategisch gezien dom vond. Veel Rotterdammers stemmen landelijk PVV en lokaal Leefbaar. Nu moeten zij een bijna onmogelijke keuze maken bij de komende raadsverkiezingen met waarschijnlijk schade aan beide partijen.

Kennelijk was mijn tweet zo recht in de roos dat Wilders mij uit boosheid 'blockte'. Mij treft hij er totaal niet mee. Bovendien zult u zeggen: wat kan mij die PVV-kwestie schelen? Dat mag. Wat mij echter zeer verontrust is het volgende. Wilders is kennelijk niet bereid een vorm van politieke samenwerking aan te gaan als dat nodig is voor ons land en volk. Wij zijn nog steeds een land van coalitie-regeringen en wil je iets bereiken dan is het essentieel om actief de bereidheid tot samenwerking te tonen. Wilders heeft de antipathie bij de andere onderhandelende partijen niet te danken aan een cordon sanitair, maar minstens deels aan een eigen in stand gehouden isolement. Dat is triest en slecht voor de democratie. Zijn analyses zijn vaak raak, maar de uitwerking niet. Zijn kiezers staan in de kou en de onvrede wordt almaar erger. Het vertrouwen in de democratie kraakt daardoor in haar voegen. De acute problemen in ons land kunnen alleen aangepakt met eerlijk benoemen, openheid, moed en bovenal: samenwerking waar mogelijk. Er wordt namelijk niets opgelost met blocks.

Lucas Hartong.