6 juni 2017, Sommelsdijk - Het is nog geen vrijdag, maar er verschijnt tóch alvast een column. Het is een actuele, die we u niet wilden onthouden. Een nieuwe column van Lucas Hartong ligt voor u en heeft de aangrijpende titel "Dag mam, tot straks!" en dan weet heel Nederland gelijk waar de schrijver het over gaat hebben. De heftige gebeurtenissen binnen korte tijd, van twee jonge meisjes die het leven lieten. Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De meeste inwoners van het veelzijdige eiland Goeree-Overflakkee kennen of herkennen hem. Lucas is getrouwd, heeft inmiddels twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. De columns van Hartong zullen verschijnen onder de rubriek Overig/Column op iGOnl en op de lokale televisie van RTV Slogo. Lees hieronder 'Dag mam, tot straks!'.

‘Dag mam, tot straks!’

Het loopt tegen het einde van het schooljaar en dus maak je plannen voor de zomervakantie. Wordt het deze keer een rondje Canada of Veluwe? Gaan we weg met de boot of haken we de caravan achter de auto om een veel te lange rit te maken naar een land ver weg? Wordt het een duizend sterren vakantie, met de tent onder de nachtelijke hemel of een twee sterren hotel aan de Cote d’Azur om toch lekker goedkoop wat mee te pakken van de glitter en glamour daar?

U kent de avonturen wel: dagen voor vertrek de jungle in eigen huis verkennen om alles te vinden wat mee moet in koffer of rugzak. Keuzes te over. Gaat de hagelslag nu mee of wordt het de kant-en-klaar hutspot? Hoge hakken of gympies? En dan de vraag: welke kleuren en mouwlengtes? Blijft het de hele vakantie mooi weer of zit er ook een buitje aan te komen? Snel even checken op internet. Het weer valt steeds moeilijker te voorspellen, maar De Bilt doet dappere pogingen om je digitaal van de laatste buien te voorzien. En dan de dag van vertrek: welke? In het weekend, als er in België en Frankrijk nauwelijks vrachtwagens op de weg zijn, of juist door de weeks als ieder ander thuis nog aan het inpakken is en dus niet op de weg zit?

De rit er naartoe. ‘Pap, zijn we er al?’ Nee, nog een paar honderd kilometer. En de volgende tien meter van de file, die ontstaan is door de beruchte wegwerkzaamheden of een gekantelde caravan. Hier en daar een brandende auto langs de kant van de weg wegens oververhitting en te weinig gepleegd onderhoud. Grote en kleine drama’s spelen zich af langs de drukke wegen richting het zuiden. De aankomst bij hotel of camping, waar nog eens ruim een uur moet worden gewacht alvorens alles is ingecheckt en verdeeld over de plekken die beschikbaar zijn. En dan heb je het nog niet eens over een vakantievlucht vanaf Schiphol. Neem gerust een dik Sudoku-boek mee om de tijd door te komen die je in de rij staat.

Vakantieplannen. Maar je moet nog wel een week naar school. Bijna klaar met je tweede schooljaar. Het was een goed jaar. Je hebt hard gewerkt en gaat over. Niets komt je zomaar aanwaaien, maar met steun van thuis lukt het. Donderdagmiddag zwaai je naar je moeder om vanuit huis naar je vriendinnen te gaan. ‘Dag mam, tot straks! Even aan een schoolopdracht werken’. Het is best nog een end rijden, maar gelukkig minder dan je binnenkort gaat doen met je familie richting de vakantieplek. Toch heb je daar reuze zin in, want het komende schooljaar staan er weer nieuwe moeilijke proefwerken te wachten en natuurlijk ook de nodige spanning die je nu eenmaal als tiener doormaakt.

Ze had al veel gepraat over de vakantie met haar vriendinnen. Een enkeling ging werken voor een zakcentje. Ook leuk, maar zij ging liever op vakantie met haar ouders en zus. En terwijl ze zo naar haar vriendinnen fietste dacht ze na over de komende tijd. Maar er kwam geen komende tijd en ze kwam nooit meer thuis aan. Ergens onderweg ging het gruwelijk mis. Haar familie leefde een paar dagen tussen hoop en vrees, nadat zij verdwenen bleek. Zondagmiddag werd zij gevonden in een sloot. Ik kan niet eens beginnen te beseffen hoe peilloos diep het verdriet moet zijn voor haar naasten. Rust zacht, lieve Savannah. Je zult nooit vergeten worden. En Romy evenmin.

Lucas Hartong.