3 maart 2017, Sommelsdijk - De zesde column van Lucas Hartong, columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De meeste inwoners van het veelzijdige eiland Goeree-Overflakkee kennen of herkennen hem. Lucas is getrouwd, heeft inmiddels twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. De columns van Hartong zullen verschijnen onder de rubriek Overig/Column op iGOnl en op de lokale televisie van RTV Slogo. Lees hieronder 'Ga toch fietsen!'.

Ga toch fietsen!

Ik beken: sinds een paar jaar ben ik gek op fietsen. Het hoeft niet snel, maar wel in stijl. Dat werd dus een racefiets. En een mountainbike voor in het bos. Niets zo heerlijk als over zanderige bospaadjes rijden met onverwachte ontmoetingen. Nee, nu moet u niet direct aan schone dames denken. Ik bedoel een ontmoeting met dieren in het veld of zelfs een close encounter met een stel reeën, zoals mij afgelopen zomer in Frankrijk overkwam. Het was dat ik op mijn fiets zat, maar ik kon ze bijna aanraken en ze waren denk ik net zo verbaasd mij te zien als ik hen.

Ik heb ook een aantal racefietsen. Jawel, beetje gek, maar iedereen heeft wat toch? Zo klim ik regelmatig op een ouwetje. Zo’n stalen vintage uit vervlogen tijden. Gazelle, Bianchi, Moser, Aquila, Peugeot… Heck Colney. Die laatste is door een kleine Franse fietsenbouwer gemaakt, die bovendien mécanicien was bij de Tour de France. Geweldig verhaal en een uniek exemplaar, in knal-oranje. Die gaat nog redelijk snel, kan ik u verklappen. De ouwetjes zaten goed in elkaar. Veel chroom en zo af en toe moet je nog wat smeren en oliën. Goed voor de ontspanning, want door al dat fietsen blijven hart en hoofd in goede conditie, zeker met zo’n mooi eiland als het onze om steeds weer opnieuw te ontdekken.

Dat dacht stichting NK wielrennen ook, want die nodigde het Nederlands Kampioenschap hier uit. Leuk idee, maar de uitwerking was bepaald niet succesvol. De organisator ging overenthousiast aan het werk, dacht dat de sponsoren wel in de rij zouden staan, maar dat bleek tegen te vallen. Al gaande het op poten zetten en uitwerken van de organisatie moest er steeds meer om geld gebedeld worden bij de gemeente en omdat die ‘geen gezichtsverlies wilde lijden’ werd er geschoven met de pecunia. Uw en mijn geld, opgebracht door belastingen. Het NK werd verreden, maar zelfs diverse rijders waren ontevreden over de uitwerking. De gemeente ook, want die voelde steeds meer nattigheid.

Afgelopen week werd er opnieuw gedebatteerd in de gemeenteraad over het grote ontstane verlies dat aangevuld moest worden vanuit allerlei gemeentelijke potjes: een totaal van ergens tussen de 170 en 630.000. Niemand weet het nog precies, maar het is in ieder geval geen kattepis. Er wordt door de organisator van het NK en de wethouder gezwaaid met allerlei prachtige woorden. Dat het NK zoveel naamsbekendheid en publiciteit zou hebben opgeleverd, ‘als je het berekent met gangbare mediaprijzen in de hand’. Me hoela. Die korte tijd dat het NK op tv was zal echt niet tout Nederland spoorslags doen afreizen naar ons mooie eiland, me dunkt. Er is veel mis gegaan bij het berekenen van de risico’s van het organiseren van een dergelijk evenement. De organisatie en B&W willen nu de rekening neerleggen bij de Flakkeese belastingbetaler. Dat is geen ‘eilandmarketing’ meer, maar wanbeleid.

Fietsen is een ongelofelijk prachtige sport. Ik kan er zelf over meepraten. Veel recreatieve rijders en topsporters laten ons zien dat inspanning en ontspanning grandioos samengaan. Sport verbroedert en helpt om middels teamvorming sociale vaardigheden te ontwikkelen. De buitenlucht doet je goed en als het zonnetje schijnt is het puur genieten. De financiële kater die het NK echter achterlaat is een zware blamage voor organisatie en bestuur. Dit had gewoon nooit mogen gebeuren. Teveel mensen stonden erbij en keken ernaar, maar dan in verkeerde zin. Sportevenementen naar Flakkee halen is een topidee, maar dat vraagt expertise. Er gaat gelukkig veel goed op ons eiland, maar dit ging goed fout. En stichting NK wielrennen alsmede B&W met je ‘op de kaart zetten van Flakkee’… ga toch fietsen!

Lucas Hartong