20 januari 2017, Sommelsdijk - Voor u de derde column van Lucas Hartong, columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De meeste inwoners van het veelzijdige eiland Goeree-Overflakkee kennen of herkennen hem. Lucas is getrouwd, heeft inmiddels twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. De columns van Hartong zullen verschijnen onder de rubriek Overig/Column op iGOnl en op de lokale televisie van RTV Slogo. Lees hieronder "Nieuws".

Nieuws

"Om te beginnen: dank voor alle reacties die ik mag ontvangen op de columns! Boeiend om te zien hoe goed één en ander gelezen wordt. Er wordt namelijk nogal wat geschreven in tijdschriften, kranten, boeken en daarnaast komt er ook nog eens erg veel nieuws op ons af via de audiovisuele media en internet. Een beetje lezer volgt ook nog live twitter en facebook, dus veel tijd om te werken of ontspannen blijft er volgens mij niet over. Dat nieuws komt ook steeds sneller tot ons, vanuit de verste uithoeken van deze wereld. Ik kan mij herinneren dat ik de poging tot staatsgreep in Turkije tot diep in de nacht bijna live heb zitten volgen. Het was adembenemend hoe het technisch allemaal kon.

Iets anders. Dankzij mijn werk in Brussel beschik ik over een toegangspas tot het Europees Parlement, maar ook tot de parlementsgebouwen in Den Haag. Handig voor als je eens wilt bijpraten met een kamerlid of een commissievergadering wilt bijwonen. Tijdens een recent bezoek liep ik geheel toevallig premier Rutte tegen het lijf. Met een dik pak papier onder zijn armen raakten we aan de praat over de komende verkiezingen en omdat hij toch een uurtje over had nodigde hij mij uit in zijn werkkamer. Uiteraard kan ik niet alles vermelden van wat daar besproken is, maar het was een interessant uur. Hij vroeg mij waarom ik mij destijds niet opnieuw verkiesbaar had gesteld voor de PVV en wat dat voor consequenties had gehad voor mijn werkzaamheden buiten de politiek.

Terwijl de ene kop koffie na de andere arriveerde kwam het gesprek al snel op de komende verkiezingen. Wie zou de grootste worden? En zou de PVV kandidaten kunnen leveren voor een eventueel kabinet? Wie zouden verder acceptabel zijn voor het CDA en of ik al wat namen had horen rondzingen? De premier gaf aan dat hij publiekelijk zou verklaren dat samenwerking met de PVV uitgesloten is, maar dat een kabinet met Wilders wel degelijk mogelijk zou zijn indien hij met ‘nette’ kandidaten zou komen, die ook geaccepteerd konden worden door andere coalitiepartners. ‘Landsbelang’. Ik probeerde razendsnel een reactie te formuleren, maar stelde een nog belangrijker wedervraag. Zou het koningshuis met een kabinet Wilders kunnen leven, vroeg ik de premier. Op die vraag gaf hij geen antwoord.

Na dit onverwachte gesprek liep ik in het Tweede Kamergebouw Pieter Omtzigt van het CDA tegen het lijf. Ongetwijfeld op weg naar weer een onthullende zaak. Ook hij vroeg mij even binnen in zijn kantoor met prachtig klassiek houtwerk. Ik meldde hem dat ik net op bezoek was geweest bij Rutte. Hij keek oprecht verbaasd. Daarna liep hij naar de deur, stuurde zijn beleidsmedewerkers ‘langdurig naar de koffie automaat’ en sloot de deur. Nadat hij tegenover mij was gaan zitten, stelde hij mij met zachte stem de vraag wat ik dacht van een PVV-VVD-CDA kabinet en of dat haalbaar zou zijn. Een boeiende vraag, zeker nu Pieter hoog op de kandidatenlijst van het CDA was geplaatst. Zouden er stevige zaken gedaan kunnen worden met zijn partij na de verkiezingen? Ik ging recht op mijn stoel zitten en maakte mij op voor weer een boeiend uurtje.

Wat zegt u? U gelooft geen snars van wat ik vertel? Dan bent u beter ontwikkeld dan de Amerikaanse journalisten die recent een ‘onbevestigd rapport’ van een oud-medewerker van de Engelse geheime dienst als echt nieuws brachten. De man beweerde dat Trump onfrisse zaken in Moskou had uitgespookt. Het bleek volslagen nepnieuws. Net als deze column. Hoewel… sommige elementen zijn werkelijk gebeurd. Maar welke? Overigens vrees ik dat we in de aanloop naar de komende verkiezingen nog heel wat nepnieuws gaan tegenkomen."

Lucas Hartong