Hellegatsplein, 14 oktober 2015 – De eerste windmolen van windpark Hellegatsplein staat. Wethouder Tollenaar van onze gemeente, leden en stakeholders van Qurrent bekeken trots hoe de bouw vordert. Eerder kon u op iGO.nl lezen en op het filmpje zien, dat men begonnen was met het opbouwen met de grootste mobiele kraan van Mammoet de Liebherr LTM 11200-9.1 1200 ton's. Windpark Hellegatsplein bestaat uit vier windturbines.

Elke ECO 100 mast kan maximaal 2.000 huishoudens energie leveren en elimineert de uitstoot van 7.000 ton CO2 per jaar. Begin 2016 is het park gereed en wekt straks 41.500 MWh stroom op voor circa 8.000 huishoudens. Dit windpark is dan het grootste windpark dat in bezit is van burgers.

Rob Groothuis, lid van Qurrent: “Het is een fantastische ervaring om te zien hoe je ‘eigen’ windmolen wordt opgebouwd. Je weet dus als klant van Qurrent precies waar jouw groene energie vandaan komt. Voorlopig is dat nog van andere windmolens in Nederland of natuurlijk van je eigen zonnepanelen, maar straks komt het dus hier vandaan.”

Directeur Denis Slieker van Qurrent: “Wij willen eigenlijk maar één ding en dat is dat heel Nederland net zoveel groene energie opwekt als zij verbruikt. Met dit park helpen wij onze leden, die bijvoorbeeld geen zonnepanelen kunnen of willen plaatsen, toch met opwekken. Zij wekken zelf op via hun eigen windturbine, dat garanderen wij. Wij hebben voor deze mast gekozen omdat zijn vermogen hoog is maar zijn geluidsniveau laag; de ideale keuze voor de omwonende, maar ook voor de afnemers en eigenaren van de groene energie.”

Grootste energiecoöperatie

Samen met de leden van de coöperatie en andere stakeholders denkt Qurrent het park al snel te kunnen uitbreiden met nog twee extra turbines. Alle klanten van Qurrent zijn ook leden van de coöperatie en is daarmee de grootste energiecoöperatie van Nederland met inmiddels 25.000 leden. De coöperatie investeert in duurzame projecten, zoals het bijvoorbeeld windpark Hellegatsplein. Klanten kunnen participeren in het windpark en zelf voordelige schone stroom opwekken. De leden profiteren daarvan, want het rendement blijft binnen de coöperatie.

Qurrent vindt dat je mensen die groene stroom opwekken moet belonen in plaats van belasten. Qurrent geeft alle klanten die zelf groene stroom opwekken en groene stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet ontvangen een deel van de energiebelasting terug (1,037 cent per opgewekte kWh met een maximum van 3500 kWh, dus maximaal 36,26 euro per jaar). Naast het helpen en stimuleren van het opwekken, helpt Qurrent ook met bezuinigen door de slimme Q-box en advies.

Over Qurrent

Qurrent is door de Consumentenbond en Greenpeace uitgeroepen tot groenste energieleverancier van Nederland. De energiecoöperatie ondersteunt haar leden met het (zelf) opwekken van groene energie en bij het besparen van energie. Alleen op die manier wordt Nederland een energieneutrale samenleving waarbij elk huishouden, elk gebouw, net zoveel groene energie opwekt als verbruikt.

Voor meer informatie kijkt u op de website van Qurrent.