Op vrijdagmiddag 6 juni werd de Menheerse Havendag uniek geopend met een feestelijke intocht van het laatst overgebleven exemplaar van een voor Goeree-Overflakkee kenmerkend historisch vissersschip de beugsloep MD10 ‘Johanna Hendrika’. Dit 28 meter lange en bijna 7 meter brede vissersschip uit de hoogtijdagen van de visserij in Middelharnis, werd op vrijdagmiddag door het havenkanaal naar de Menheerse Werf gebracht. Net als toen wordt de MD10 door vrijwillige ‘jagers met lange lijnen naar de werf gejaagd.

De vrijwillige jagers waren een groep leerlingen met hun juf uit het speciaal onderwijs. Zij gebruikten hiervoor de deels nog aanwezige jaagpaden aan beide zijden van het Havenkanaal. Voor de MD10 uit voer de indrukwekkende zeillogger ‘Iris’ met aan boord de Commissaris van de Koning die door burgemeester Ada Grootenboer en enkele wethouders van Goeree-Overflakkee werd ontvangen in het kader van het Integraal Ruimtelijk Programma. Achter de sloep volgde een vloot met tientallen historische schepen en jachten.

Kinderspelen

Er waren deze dag ook Kinderspelen georganiseerd. Het spel werd verdeeld in twee delen, de eerste opdracht begon al om 9:00 uur en eindigt om 12:00 uur. Om 12:30 begon het tweede spel en dat duurde tot ongeveer 14:30. De ruim 150 schoolkinderen liepen van opdracht naar opdracht roulerend.

Foto's injagen MD10: Maria Evers.