In de nationale Week van de Veiligheid, is het Donkere dagen offensief op Goeree-Overflakkee gestart. Het Donkere dagen offensief is een gezamenlijke actie van de buurtpreventieteams, de politie en de gemeente die gericht is op het tegengaan van woninginbraken. Tijdens de actie van 11 december in Nieuwe-Tonge vertelde burgemeester Ada Grootenboer terloops waar ze met haar gezin gaat wonen.

Er werd op twee avonden gesurveilleerd, op elke avond werd in drie woonkernen een buurtpreventieactie uitgevoerd. Er vonden acties plaats in Ouddorp Zuid, Ouddorp (Diependorst), Stellendam, Nieuwe-Tonge, Middelharnis en Stad aan ’t Haringvliet.

Wit voetje

Tijdens de preventieactie werd gelet op onder andere openstaande deuren of ramen, buitenverlichting rondom de woning en opvallende zichtbare waardevolle voorwerpen in woningen. Bij het aantreffen van een open deur/raam, bij een ruimte zonder direct toezicht werd een 'Wit Voetje' (zie foto) neergelegd, met de boodschap: Dit had een schoenafdruk van een insluiper kunnen zijn. Er werd ook een begeleidende brief in de brievenbus gedaan met uitleg over de impact van woninginbraken en wat er tijdens de controle is geconstateerd.

Burgemeester Ada Grootenboer ging mee

Met de actie-avond in Nieuwe-Tonge, op woensdagavond 11 december, liep burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman zelf een keer mee. Ze steunt het werk van de buurtpreventieteams van harte en vind de samenwerking tussen burgers en politie een goed zaak: "Burgers zijn de ogen en oren van politie, samen staan we sterk en kunnen we veel voorkomen." De actie startte om 19:30 uur in Het Dorpshuis aan de Korteweegje 14. Na een korte briefing gingen de teams, verspreid over de woonkern, ieder een kant op.