Waterschap start proef met DEXSORB-filter

Regio - Waterschap Hollandse Delta start op de rioolwaterzuivering in Dordrecht een pilot om microverontreinigingen zoals medicijnresten en PFAS uit rioolwater te zuiveren met een DEXSORB-filter. De installatie arriveerde eerder deze week. De proef in Dordrecht is een vervolg op een eerdere pilot met het DEXSORB-filter in Lelystad. Uit deze test bleek dat het systeem verder moet worden verbeterd om efficiënter en duurzamer te worden. Lees meer >>

Waterschap Hollandse Delta werkt samen met de waterschappen Brabantse Delta en Zuiderzeeland en met Witteveen+Bos aan de proef in Dordrecht. De verwachting is dat de pilot in mei 2025 klaar is.

Heemraad waterketen en PFAS dhr. Anne Mollema: “We moeten dit uitgebreid testen voordat wij een DEXSORB-filter eventueel op grotere schaal kunnen inzetten. De microverontreiniging vangen wij op in het filter. Daarna halen we de vervuiling eruit om het veilig te verwerken. Vervolgens moeten we het filter weer opnieuw kunnen gebruiken.”

Lagere CO₂-voetafdruk

DEXSORB, gebaseerd op cyclodextrine polymeren (CDP’s), heeft een veelbelovende verwijderingscapaciteit voor microverontreinigingen. Vergeleken met actiefkool, een andere methode, kan dit adsorbens onder lage temperaturen worden geregenereerd. Daarmee heeft het een lagere CO₂-voetafdruk.

Waterschap Hollandse Delta gebruikt op de rioolwaterzuivering in Dordrecht ook actiefkool om microverontreinigingen uit water te halen tijdens werkzaamheden aan leidingen onder de grond.

Foto

Bijschrift: Heemraad Anne Mollema (links) en procesoperator Rob Bakker inspecteren de juist gearriveerde container met de DEXSORB-filter installatie.