Actueel

3 Feb

Water Natuurlijk pleit voor meer prioriteit voor waterkwaliteit

Water Natuurlijk pleit al jaren voor meer aandacht voor waterkwaliteit. Tevergeefs, werken aan een betere waterkwaliteit blijft moeizaam bij het waterschap Hollandse Delta. Water Natuurlijk: We hebben in ons land het smerigste water van de Europese Unie, maar in de Hollandse Delta ontbreekt de urgentie om daar wat aan te doen. Zo zijn er zelfs geen doelstellingen voor het overgrote deel van de watergangen in onze polders, dorpen en steden. Lees meer >>

De Europese Kader Richtlijn Water stelt dat dewaterbeheerders moeten zorgen voor schoon en gezond water. Voor de groterewateren, in de Hollandse Delta is dat ongeveer 10 %, geldt een resultaatverplichting. De normen voor chemische en biologische kwaliteit voor deze grotewateren hadden in 2015 al gehaald moeten zijn. Er was uitstel tot 2021 en nu isde definitieve deadline 2027. Geen enkel water van het waterschap HollandseDelta voldoet nog aan minimale normen. Voor 90 % van het water in de HollandseDelta, de zogenoemde reguliere wateren, geldt een inspanningsverplichting. Hetwaterschap moet dus z’n best doen om ook hier schoon en gezond water tekrijgen. En daar schort het aan.

Schoon en gezond water ver weg

Van levensbelang voor mens en natuur is het, maar schoon engezond water in de sloten, kreken en kanalen is voorlopig onbereikbaar. Van de10 % grote wateren weten we dat ze niet voldoen aan de normen. De verwachtingis dat dat ook in 2027 nog zo zal zijn en deskundigen verwachten dan eenwatercrisis, vergelijkbaar met de huidige stikstofcrisis. Van de 90% kleinerewateren weten we niet zo veel. Zonder enige twijfel is kwaliteit slechter danin de grote wateren, maar er is geen ambitie van het waterschapsbestuur en erzijn geen doelen vastgesteld.

In 2020 stelde het bestuur van het waterschap tussendoelenvast voor die kleinere wateren. Dat moest vanwege een overeenkomst met deprovincie. De tussendoelen kwamen overeen met het toen geldendekwaliteitsniveau in de praktijk. Lekker makkelijk stelden critici, omdatdaarmee gelijk de doelen al waren behaald. Dat werd genuanceerd. Het waterschapzou de handen al vol hebben aan het voorkomen van verdere verslechtering van dekwaliteit.

In 2021 zou een traject starten om de ambities van hetbestuur voor de reguliere wateren te verankeren en de definitieve doelen voorde lange termijn vast te stellen. Daarbij zou het ook gaan over vismigratie,medicijnresten, microplastics en dergelijke. Maar toen bleef het stil. Eenrecente  vraag van de fractie Natuur,kreeg als antwoord “Op basis van de Strategie Waterkwaliteit zal het processtarten om te komen tot definitieve doelen voor regulier water” Er werd ookverwezen naar een begrotingswijziging in 2024 en daar is te lezen dat de“Strategie” geen doorgang vindt vanwege personele onderbezetting.

Kortom het is slecht gesteld met ons water en het ontbreekt aan urgentie en ambitie bij het waterschap om daar wat aan te doen. Dat moet radicaal anders vindt Water Natuurlijk.

Tekst Joost Kievit, WaterNatuurlijk Hollandse Delta