Actueel

11 Jun

9:53

Online veiligheid voor iedereen

Online veiligheid voor iedereen

Tegenwoordig doen we vrijwel alles online: we bankieren online, praten online met onze vrienden en familie en werken online. Het belang van veilig online zijn, is daarmee sterk toegenomen. Om zo veilig mogelijk van het internet gebruik te maken, zetten we hier een aantal basistips op een rij. Lees meer >>

Gebruik een VPN

Om te beginnen is het aan te raden een VPN te gebruiken. Liever een betaalde dan een gratis VPN, omdat premium VPN’s over het algemeen een stuk beter zijn. Ga op zoek naar een VPN-aanbieding waarmee je jezelf veel geld kunt besparen. Een VPN verbergt je locatie en versleutelt je gegevens, waardoor het voor hackers een stuk moeilijker is om je data te onderscheppen.

Je kunt er voor kiezen om een VPN op je apparaat of op je router te installeren. Als je een VPN op je apparaat installeert, is alleen dat apparaat beschermd. Kies je ervoor om een VPN op je router te installeren, dan zijn alle apparaten die ermee verbonden zijn beschermd. Houd er wel rekening mee dat niet alle routers hiervoor geschikt zijn.

Sterke wachtwoorden

Daarnaast is het belangrijk om sterke wachtwoorden te gebruiken, waarvoor we verschillende tips hebben:

  1. Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts;
  2. Gebruik een wachtwoordmanager om al je wachtwoorden veilig op te slaan;
  3. Laat je wachtwoorden genereren om te voorkomen dat je wachtwoorden gebruikt die eenvoudig aan je te relateren zijn;
  4. Wijzig je wachtwoorden regelmatig om het risico dat je gehackt wordt te minimaliseren.

Door deze tips op te volgen, maak je het een stuk moeilijker voor hackers om je wachtwoorden te achterhalen of deze te misbruiken.

Apparaten en apps updaten

Ten derde raden we aan om regelmatig te checken of je apps en apparaten een update nodig hebben. Bij het updaten van je apparaten worden er namelijk nieuwe veiligheidsupdates uitgevoerd. Hierdoor ben je beschermd tegen de laatste online dreigingen.

Als je vergeet om deze updates uit te voeren, loop je een risico. Hackers richten zich namelijk op kwetsbaarheden in systemen en software en zullen deze misbruiken. Als je hier niet tegen de laatste dreigingen beschermd bent, kunnen hackers achterhalen hoe ze de huidige veiligheidsmaatregelen kunnen omzeilen. Hierdoor loop je een verhoogd risico.

Back-up maken

En tot slot raden we je aan om regelmatig een back-up van je bestanden te maken. Als je wordt gehackt of bestanden kwijtraakt, heb je er tenminste een back-up van gemaakt. We adviseren daarbij om de back-up automatisch en regelmatig uit te laten voeren. Dit kun je bij zowel Windows als iOS in je instellingen aanpassen.

Door bovenstaande maatregelen te nemen, loop je online een stuk minder risico. Begin met een VPN om jezelf van de basis te voorzien en bouw dit vervolgens uit met goede wachtwoorden, het updaten van je software en het maken van back-ups.