Sport

9 Aug

Jan Polder winnaar Grote Prijs Bert Zwanenburg vanuit Bergerac

Al jaren staat de vlucht vanuit Bergerac als laatste op het programma voor de overnachtfond. Bergerac een plaats in de Dordogne in Frankrijk. Bekend om haar talrijke kastelen, middeleeuwse dorpen, ruige rotswanden en kronkelende rivieren, is nu decor van de laatste overnachtfondvlucht. Evenals de afgelopen weken was ook nu het weer spelbreker. De duiven zouden vrijdag 26 juli jl. worden gelost, maar door het onstabiele weer op de vlieglijn werd de vlucht uitgesteld naar zaterdag. Ook op zaterdag geen goede vooruitzichten, hierop weer uitstel. Zondag 28 juli jl. was het weer op de gehele vlieglijn....

Zondag 28 juli jl. was het weer op de gehele vlieglijn prima en dat betekende dat de duiven om 11 uur zijn gelost met prachtig weer en een kalme Noord-Oosten wind. Normaal gesproken zouden temperaturen op dat tijdstip vond de lossing 2 uur eerder plaats. Een prima beslissing van de lossingsverantwoordelijken.

In totaal zijn er 28447 duiven in Bergerac gelost. Onder dit aantal waren 221 duiven die door 21 duivencoaches van PV de Combinatie op 23 juli jl. zijn ingekorfd. Gezien het lossingstijdstip en het weer op de vlieglijn was de verwachting, dat de eerste duiven vroeg in de morgen van maandag 29 juli jl. zouden kunnen arriveren. Zoals vele duivencoaches was Jan Polder al rond 5 uur bij de hokken aanwezig, omdat hij ook rekende op een vroege aankomst. Om 12 minuten over 7 uur ziet hij dat vanaf de verkeerde kant, het noorden, zijn favoriete duivin aankomt en na een minuutje treuzelen is ze om 07.13.27 geconstateerd. Direct de duif gemeld en Jan kreeg te horen, dat het de eerste duif is van PV de Combinatie en dat hij hiermee winnaar is geworden van de Grote Prijs Bert Zwanenburg. De 22-8432266 gaat verder door het leven als “Cataleya”, een Spaanse meisjesnaam, en werd door Jan Polder als eerstgetekende ingekorfd en ging weg op het moment dat ze 5 dagen op haar eieren zat te broeden.

De “Cataleya” is dit jaar 3 keer ingekorfd op een overnachtvlucht, nl. naast Bergerac ook op Bordeaux en Cahors/Bressols en heeft op alle 3 de vluchten een vroege prijs gevlogen, waardoor zij nu niet alleen de winnares is van de Grote Prijs Bert Zwanenburg, maar dit seizoen ook gekroond wordt als beste duif overnachtfond bij PV de Combinatie, Samenspel Zuid-Hollandse Eilanden, Afd. 5 Zuid Holland als ook tot beste marathonduif 2024 van Nederland! Het was de bedoeling van Jan om haar op Bordeaux in te korven als voorbereiding op de vlucht vanuit Barcelona, maar omdat zij op Bordeaux zo’n vroege prijs vloog, heeft Jan Polder zijn plan aangepast en dat is een prima keuze geweest! Deze geweldige duivin heeft ook ouders/grootouders die fantastisch hebben gepresteerd, nl. de oma van vaderskant “Annemarie” won in 2014 1 e Nationaal uit Marseille voor Jan en de moeder van de “Cataleya” won de 1e Internationaal Perpignan bij M.& R. Tekin. Zo krijgt ook deze vlucht een geweldige winnaar, met duif en duivencoach en wint Richard van den Bos de 2 e prijs op 5 kwartier van de winnaar en pakt Jan Polder ook de 3e prijs.