Actueel

15 Feb

[Ingezonden brief] Weet gemeente Goeree-Overflakkee wat participatie inhoudt?!

Op de redactie komt vrijdagmiddag 31 januari een ingezonden brief* binnen, geschreven namens een deel van de inwoners van Achthuizen. Het dorp dat zijn eigen logo kent: “Kleinste dorp met de grootste ambitie!”. Uiteraard is gemeente Goeree-Overflakkee om een reactie op de brief gevraagd en deze staat onderaan de brief. De brief begint met: “Een waargebeurd,maar ongelofelijk verhaal. Burgers ervaren bureaucratie bij de Gemeente GoereeOverflakkee. In het dorp Achthuizen ligt sinds de jaren 90 een ijsbaan met de ‘Keet’ midden in het dorp….” Lees meer >>

Brief bewoners Achthuizen naar gemeente Goeree-Overflakkee

Een waargebeurd, maar ongelofelijk verhaal. Burgers ervaren bureaucratie bij de Gemeente Goeree-Overflakkee. In het dorp Achthuizen ligt sinds de jaren 90 een ijsbaan met de ‘Keet’ midden in het dorp. De groenvoorziening van en rondom de ijsbaan wordt (als er geen ijs ligt) gebruikt voor allerlei activiteiten en evenementen voor jong en oud. Er ligt ook een skatebaan waar de jeugd gebruik van maakt. Ieder jaar vinden er op dit “evenemententerrein” van het saamhorige dorp (eerder benoemd door gemeente Goeree-Overflakkee als ‘Dorp van Morgen’) allerlei activiteiten plaats, zoals het 2-daagse Dorpsfeest, het Tentendurp bij de start van het schooljaar, Halloween-spookbos etc.

Op het terrein staat een oude keet: Dè Keet met een kleine zitruimte,een keukenblok en een container die als opslagruimte dient. Tijdens de vorstperiode is de Keet als “Koek-en-Zopie-tent” in gebruik. Buiten de vorstperiode om wordt de Keet gebruikt tijdens de verschillende activiteiten die op het terrein plaatsvinden. In de opslagruimte staan tafels, tenten, knutselspullen en andere benodigdheden voor de vele activiteiten voor de jeugd en ouderen uit het dorp, die er al jaar-en-dag plaatsvinden. De Keet is eigendom van “het dorp” Achthuizen, maar een aantal jaren geleden is contractueel vastgelegd dat Stichting ZIJN verantwoordelijk werd gehouden voor het onderhoud. Aan deze verplichting heeft de stichting echter niet voldaan. St. ZIJN heeft nooit onderhoud gepleegd of iets ondernomen om de conditie van de Keet op peil te houden. Het gevolg; de Keet van de inwoners van Achthuizen heeft nu echt dringend onderhoud nodig, een kleine renovatie is zelfs noodzakelijk.

De Dorpsraad vanAchthuizen, Stichting ZIJN en de Jeugdclub van het dorp kwamen 8 augustus 2023 jl. bij elkaar en tijdens deze bijeenkomst werd eensgezind besloten dat de Keet bij het evenementen-terrein nodig moest worden opgeknapt. Alle partijen gaven aan dat daarvoor natuurlijk wel geld nodig was en dat het handig zou zijn om daarvoor sponsoren te gaan zoeken. De Dorpsraad deed gelijk een subsidieverzoek bij het Windfonds en al snel kwam het bericht dat ze het voornemen om de Keet op te knappen steunden met een toezegging van maar liefst 3.000,00 euro. Ook werd door inwoners zelf een letterlijke duit in het zakje gedaan. “Het dorp” verzamelde maar liefst 871,00 euro bijeen, wat aangeeft dat dit onderwerp leeft en van groot belang is voor deze hechte gemeenschap die graag samen activiteiten onderneemt, ook op het terrein van de Keet. “Iedereen was blij, zegt een inwoner, want nu kon er eindelijk een weekend geprikt worden voor de grote opknapactie van ‘onze Keet’ en alles wat daarbij hoort, met diverse vrijwilligers.”

Maar zover kwam het echter niet. In november 2023 kreeg de Dorpsraad bericht van gemeente Goeree-Overflakkee. De gemeente nam “het stokje” over van stichting ZIJN en gemeente zei dat er eerst een “onderzoek” moest plaatsvinden door de afdeling Vastgoed van Goeree-Overflakkee . Toen de Dorpsraad verbaasd vroeg naar de reden van dit onderzoek, kreeg zij te horen dat stichting ZIJN de renovatie eerst met hen had moeten overleggen, want de grond waarop de Keet staat, is van gemeente Goeree-Overflakkee. Dus gemeente beslist?!

Inwoner: “Daar sta je dan als enthousiaste burger, dankzij sponsoren en inwoners waren we ook financieel klaar om aan de slag te gaan, maar in plaats daarvan worden we door een, in onze ogen bureaucratisch, besluit al vanaf november 2023 in ‘een soort wachtkamer’ gezet.”

Na enkele maanden heeft de Dorpsraad gevraagd of er door de Vastgoed-afdeling op het gemeentehuis misschien inmiddels een Onderzoeksplan was uitgewerkt, wat ze mochten inzien, maar er kwam helaas geen reactie. Betrokken vrijwilligers die probeerden contact te leggen, werden voor hun gevoel afgescheept en aan het lijntje gehouden.

In de zomer van 2024 kwam het, na lange tijd, tot een gesprek met de afdeling Vastgoed en de klantfunctionaris van gemeente Goeree-Overflakkee en de Dorpsraad van Achthuizen. Vol goede moed gingen partijen weer met elkaar aan tafel. Groot was de desillusie echter bij de Dorpsraad en inwoners toen de betrokken ambtenaar aangaf dat men eerst nog allerlei andere mogelijkheden met de desbetreffende grond in het dorp ging onderzoeken en er dus eigenlijk nog zo goed als niks was gebeurd.

De Dorpsraad was verbolgen toen deze aan het einde van het gesprek begreep dat de betrokken ambtenaar niet eens een goed beeld had van de “dorpskeet”. Betreffende ambtenaar gaf schoorvoetend toe dat deze nog niet bij de Keet was geweest en eigenlijk dus geen idee had over de staat van het (inmiddels erg achterstallig) onderhoud.

Er ging, na het gesprek met bovengenoemde ambtenaar helaas weer een aantal maanden voorbij, met weinig tot geen communicatie vanuit gemeente Goeree-Overflakkee. Begin september stelt raadslid Jos de Jonge van Trots op Goeree-Overflakkee schriftelijk een aantal pittige vragen over de toekomst van desbetreffende Keet in Achthuizen. Op 8 november daarna lezen bewoners van het dorpje in de plaatselijke krant, het Eilanden Nieuws, dat het gemeentebestuur verkennende gesprekken aan het voeren is om te kijken naar het centraliseren van activiteiten in het dorp Achthuizen. En weer wordt het daarna stil.

Echter, op 6 januari 2025 trekt de Dorpsraad van Achthuizen weer de stoute schoenen aan, trekt wederom bij de gemeente aan de bel en dringt daarbij aan op communicatie. Vragen zoals: “Wat is toch de reden dat onze gemeente zich zo opstelt? En waarom wordt er geen open gesprek met de betrokken bewoners en de Dorpsraad gevoerd?” “Waarom moet dat allemaal zo lang duren?” staan op de voorgrond.  Maar bij gemeente Goeree-Overflakkee wijst wederom de ene ambtenaar naar de ander en stagneert het gesprek.

Tot slot

Inmiddels zijn de inwoners van het dorp Achthuizen zo’n anderhalf jaar verder en nog steeds is er geen duidelijke communicatie over hun Keet. Uiteraard hebben zij en de Dorpsraad alle begrip voor het uitvallen (per 1 januari 2025) van de betrokken wethouder, maar een andere wethouder heeft de inmiddels langlopende portefeuille overgenomen. De Dorpsraad heeft getracht met deze wethouder een afspraak in te plannen, maar tot op heden is ook deze niet van plan openheid van zaken te geven of het gesprek aan te gaan.

Veel vragen blijven over: “Zou er íemand bij de Gemeente Goeree-Overflakkee begrijpen dat dit een absurde gang van zaken is? Waarom wordt st. ZIJN niet aangesproken op het niet nakomen van contractuele verplichtingen? “ Als het aan de dorpsbewoners en haar Dorpsraad lag, had de renovatie en opknapronde van de Keet al in de zomer van 2024 plaatsgevonden. De financiële middelen waren aanwezigen de vrijwilligers stonden te trappelen om aan de slag te gaan.

“Nu hebben we de 2024-activiteiten vanuit een verwaarloosde en gammele Keet moeten organiseren. Het is voor ons, als ‘gewone burger’ niet te begrijpen waarom het opknappen van faciliteiten om dit soort activiteiten te kunnen organiseren door een gemeente lijken te worden ontmoedigd. Participatie bij een gemeente gaat over betrokkenheid en actieve deelname van burgers in het besluitvormingsproces en bij activiteiten die betrekking hebben op de lokale gemeenschap, waardoor burgers een verhoogd vertrouwen krijgen in de overheid en haar ambtenaren. Die ten slot van rekening in dienst zouden moeten staan van haar burgers. Maar helaas trekken de inwoners van Achthuizen nu deze conclusie: “Gemeente Goeree-Overflakkee en participatie; helaas … Wij merken er niet veel van.”

Reactie gemeente Goeree-Overflakkee op bovenstaande ingezonden brief:

“Het uitgangspunt van hetgemeentelijk beleid is dat ieder dorp (uitzondering Middelharnis/Sommelsdijk)één multifunctioneel verenigingsgebouw heeft. Daar vinden zoveel mogelijkactiviteiten plaats, waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen dingen kunnendoen. Voor Achthuizen is dat ’t Buurthuus. We vinden als gemeente hetbelangrijk dat er in elk dorp activiteiten kunnen plaatsvinden, op eenefficiënte, veilige en duurzame manier. We willen voor de inwoners vanAchthuizen een kwaliteitsverbetering voor de huisvesting van dezeactiviteiten die bruikbaar is voor zowel oud als jong. We hebben deafgelopen periode breder gekeken dan alleen naar de Keet en allemaatschappelijke accommodaties in het dorp meegewogen en gekeken naar detoekomst. Zo kijken we bijvoorbeeld ook naar de toekomstige huisvesting van deD’8Huiskamer. We snappen en waarderen de betrokkenheid van inwoners bij deKeet, maar de Keet is in onze ogen niet de meest geschikte locatie vooractiviteiten. We gaan op korte termijn met de betrokken partijenin gesprek over de oplossingen die wij zien voor de korte en langetermijn."

*De schrijver van een ingezonden brief is bij de redactie bekend.De redactie probeert waar mogelijk altijd hoor en wederhoor toe te passen enreacties te plaatsen.