Actueel

1 Jul

11:10

Hoger beroep-vervolg zaak doodgereden motoragent Arno de Korte

Regio - "Nog steeds is het niet te bevatten." Het is al bijna drie jaar geleden dat motoragent Arno de Korte werd aangereden door vrachtwagenchauffeur M. uit Melissant en aan de gevolgen daarvan overleed. Aanstaande maandag en dinsdag is er weer een zaak die dient in hoger beroep bij het gerechtshof. Nu blijkt dat er nog geen uitspraak gedaan kon worden en een psychologisch onderzoek moest plaatsvinden bij de verdachte. Lees meer >>

Opnieuw moest verdachte M. uit Melissant een onderzoek ondergaan. Het is, volgens het gerechtshof in Den Haag, niet duidelijk genoeg of hij verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden.

De mooie, inmiddels hechte club motorvrienden van Arno, was en is erbij. De club volgt het nieuws rondom deze zaak op de voet en als het even mogelijk is zijn ze erbij. “We rijden dan met elkaar en natuurlijk op de motor, met onze speciale vestjes aan.”

Eén van de vrienden van Arno is totaal verbijstert door de gang van zaken: “Ik kan maar niet begrijpen, waarom dat dit allemaal zo lang moet duren. De camerabeelden spreken voor zich. Hoeveel meer bewijs moeten we nog hebben? Ze zijn al 3 jaar bezig om hem achter de tralies te krijgen en te houden. Het is vooral voor de familie, maar ook voor ons een slopend proces!”

Verdachte M., die met zijn vrachtwagen bewust op motoragent Arno de Korte inreed, onkent nog steeds ‘opzet’ voor de rechtbank, bij het doodrijden van de motoragent. Hij zei: "..ik reageerde in een split second; het was een ongeluk."  In de rechtzaak horen de aanwezigen dat hij zichzelf afvraagt hoe het toch allemaal heeft kunnen gebeuren. Voor de vrienden van Arno niet te verteren en voor hen spreken de beelden die er zijn, voor zich: “En ook het feit dat de verdachte zich gewoon uitsprak over zijn haat tegen de politie en dan ook nog die eerdere aanrijdingen die hij veroorzaakte. Het zegt ons allemaal genoeg.”

Verdachte M. uit Melissant was geen onbekendevoor de politie. Hij was betrokken bij meerdere aanrijdingen. Aanrijdingen waarvan hij zegt flashbacks te hebben gehad tijdens de aanrijding met motoragent Arno. Bij één van die eerdere aanrijdingen verloor een vrouw het leven. Ook werd bij een aarijding die M. veroorzaakte een agent voor het leven verminkt. Deze agent verloor zijn arm, waarvoor M. een taakstraf moest uitvoeren. M. had volgens zijn omgeving “de pest” aan politieagenten. “Het was zelfs bekend bij ons ophet eiland, en ook bij de politie. Want ze mochten deze man niet eens controleren, omdat íe zo gevaarlijk was.” -aldus een bewoner uit het dorpje van de verdachte.

Wat gebeurde in de Waalhaven

"Arno de Korte gaf op 7 juli 2021 een volgteken aan vrachtwagenchauffeur Willem M. uit Melissant, toen deze met zijn vrachtwagen op de Waalhavenweg reed. Eerder vertelde het OM dat de motoragent gedurende 21 seconden voor de vrachtwagen reed en dat dit genoeg tijd is om hem te zien én af te remmen. Maar bij de kruising reed de chauffeur door, dwars over de motorfiets heen. Het lichaam van Arno de Korte werd over honderden meters meegesleurd."

Blijven gedenken

Het groepje Flakkeese motorvrienden van Arno, allen steeds aanwezig met een speciaal 'Arno'-hesje aan, willen hun vriend blijven gedenken. “We mogen deze man niet vergeten!” De vrienden hebben een gedenk-plaats ingericht bij de carpool parkeerplaats Schaapsweg, Ooltgensplaat. Ook is er vorig jaar zomer in de Waalhaven een monument onthuld ter nagedachtenis aan de Korte. Het monument,van ruim een meter hoog, is een beeld van kunstenaar Gregoir Donkers. Het is een bronzen hand die een steen van graniet omklemt en het staat op de kruising van de Droogdokweg en de Eemhavenweg. En ook is er bij het hoofdbureau aan het Doelwater in Rotterdam een beeld geplaatst van een politieagent, ter nagedachtenis aan alle omgekomen politieagenten. Daar staan verschillende namen op, inclusief de naam van Arno de Korte. “Opdat we blijven gedenken..”