Gemeente Goeree-Overflakkee officieel dementievriendelijke gemeente

Gemeente Goeree-Overflakkee heeft zich de afgelopen jaren samen met zorgorganisaties en vrijwilligers ingezet voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Door deze gezamenlijke inspanningen zijn al mooie stappen gezet. Op maandag 2 december werd dit beloond met het certificaat Dementievriendelijke Gemeente, dat door de voorzitter van de lokale afdeling van Alzheimer Nederland werd uitgereikt aan wethouder Berend Jan Bruggeman (Sociaal Domein en Welzijn). Tijdens de feestelijke bijeenkomst werd ook stilgestaan bij het afscheid van Wim Eijbers als voorzitter van de lokale afdeling van Alzheimer Nederland. Hij draagt zijn voorzitterschap officieel over aan Marrie Cornelisse-de Jager. Lees meer >>

Wethouder Bruggeman is trots op het behaalde certificaat: "Dit is een mooie erkenning voor onze samenwerking. We blijven ons inzetten voor een dementievriendelijke samenleving, zodat mensen met dementie en hun mantelzorgers zich ondersteund voelen en volwaardig kunnen meedoen."

Resultaten uit de dementiescan

De toekenning van het certificaat was mede gebaseerd op de resultaten van een recente dementiescan, ingevuld door de gemeente samen met Alzheimer Nederland. Hieruit bleek dat Goeree-Overflakkee op 6 van de 8 thema’s, zoals beleidsvorming, mantelzorgondersteuning en deskundigheidsbevordering, boven het landelijke gemiddelde scoorde. Twee thema’s, wonen met dementie en verdere ontwikkeling tot een dementievriendelijke gemeente, verdienen de komende jaren extra aandacht.

Steun en activiteiten voor mensen met dementie

Gemeente Goeree-Overflakkee zet zich in om inwoners met dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen. Dit gebeurt door een breed scala aan initiatieven, bijvoorbeeld:

•           Samenwerking in de keten: Binnen de Ketenzorg Dementie werken de gemeente, zorgorganisaties en vrijwilligers samen aan een meerjarenplan om zorg en ondersteuning te verbeteren.

•           Ondersteuning op maat: Casemanagers Dementie werken nauw samen met de

zorgconsulenten van de gemeente om inwoners passende hulp te bieden.

•           Activiteiten en ontmoetingen: De gemeente subsidieert Alzheimer Nederland voor bijeenkomsten zoals ontmoetingsavonden en de Wereld Alzheimer Dag. Ook is er 3 dagen per week een Open Inloop – de Voorste Vloer - bij de Nollestee voor mensen met beginnende geheugenproblemen.

•           Informatievoorziening: Stichting Zijn verzorgt met steun van de gemeente signaalkaartjes, een keuzewijzer voor zorg en ondersteuning, en mantelzorgondersteuning. Daarnaast verschijnt jaarlijks een themapagina over dementie in de lokale media.

•           Dagbesteding: Via Wmo-aanbieders biedt de gemeente dagbesteding aan mensen met dementie.

Toename dementie vraagt om actie

Op dit moment leven naar schatting 1.000 inwoners van Goeree-Overflakkee met dementie. Dit aantal zal naar verwachting stijgen naar 1.300 in 2030. Dementie raakt niet alleen de mensen die ermee leven, maar heeft ook een grote impact op hun naasten. Het vraagt om een samenleving waarin begrip, ondersteuning en passende zorg centraal staan. De gemeente blijft zich daarom, samen met haar partners, inzetten om het welzijn en de levenskwaliteit van deze inwoners en hun mantelzorgers te verbeteren.

Wilt u meer weten over dementie, de activiteiten of mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen? Bezoek dan de website van de Ketenzorg Dementie via www.ketenzorgdementie-zhe.nl/goeree-overflakkee. Of kijk eens op www.degoedenieuwetijd.nl/goeree-overflakkee.

Samen bouwen we verder aan een toekomst waarin iedereen meetelt.

FOTO (@gemeente Goeree-Overflakkee)

Op de foto: Wethouder Berend Jan Bruggeman, Marianne Tanis (casemanager Dementie), Conny Bouwer (coördinator van de Ketenzorg Dementie), Claudia Groen (Beleidsadviseur Maatschappelijke Ontwikkelingen), Wim Eijbers (voorzitter lokale afdeling van Alzheimer Nederland) en zijn opvolgster (per 1 januari 2025) Marrie Cornelisse-de Jager.