Algemeen

31 Aug

De rol van aardgas in de energietransitie

Landelijk - Als we kijken naar hoe we er momenteel voorstaan als het gaat om de transitie naar duurzame energie, dan zien we dat ook hierin aardgas nog altijd een belangrijke rol speelt. De reden dat dit zo belangrijk is, is omdat aardgas nog altijd de belangrijkste bron van energieopwekking is. Uiteraard komen er steeds meer windmolens en zien we ook dat steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen, maar er is wel degelijk aardgas nodig om iedereen te kunnen voorzien van de energie die nodig is. Lees meer >>  
 Vervolg  

Uiteraard komen er steeds meer windmolens en zien we ook dat steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen, maar er is wel degelijk aardgas nodig om iedereen te kunnen voorzien van de energie die nodig is. Daarbij komt dat aardgas relatief schoon is en dus ook minder vervuiling verzorgd dan veel andere fossiele brandstoffen die worden gebruikt, zoals steenkool en ook olie. Wat de rol van aardgas verder precies is, zullen we in dit artikel verder met je bespreken.

Voordelen van aardgas  
Aardgas is ontzettend schoon, wat dus een flink voordeel is. Daarnaast is het ontzettend efficiënt waardoor er dus vrij weinig energie verloren gaat op het moment dat aardgas wordt omgezet naar stroom of warmte. Dit zorgt ervoor dat het rendement ontzettend hoog ligt, wat het ook prijstechnisch aantrekkelijk maakt. Als we kijken naar de ontwikkeling van de  aardgas koers  op de beurs, dan zien we dat deze vanaf begin 2023 redelijk vlak blijft, waardoor ook de kosten niet enorm zullen stijgen voor het gebruik ervan. Ook biedt het gebruik voor zowel het opwarmen als opwekken van elektriciteit een enorm voordeel. Genoeg reden dus om aan te nemen dat we nog lang niet zonder aardgas kunnen. Nu zijn ze al wel bezig te kijken naar alternatieven, maar is een alternatief dat volledig kan worden ingezet nog altijd niet gevonden.

Uitdagingen voor aardgas  
Hoewel aardgas vele voordelen heeft, zijn er ook uitdagingen waarmee rekening moet worden gehouden. Een van de belangrijkste uitdagingen is de impact op het milieu. Hoewel aardgas minder vervuilend is dan andere fossiele brandstoffen, veroorzaakt het nog steeds CO2 uitstoot. Dit draagt bij aan klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Iets waar we natuurlijk alles aan doen om dit tegen te gaan. Wat ook een uitdaging is voor de toekomst, is de afhankelijkheid van aardgas. Stel dat dit op termijn dreigt op te raken, dan hebben we een serieus probleem. Het is dus wel zaak om alternatieve bronnen te zoeken waaruit we kunnen putten. Dit geldt niet alleen voor aardgas, maar ook voor olie en steenkool uiteraard.

Aardgas en de energietransitie  
Ondanks de uitdagingen speelt aardgas een belangrijke rol in de energietransitie. Het kan dienen als overgangsbron naar een duurzamere energievoorziening. Door de flexibiliteit en efficiëntie kan aardgas helpen bij het verminderen van de totale CO2 uitstoot. Daarnaast biedt aardgas de mogelijkheid om bestaande infrastructuur te benutten, wat de transitie naar duurzame energie sneller en kostenefficiënter kan maken. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met de uiteindelijke fase-out van aardgas, waarbij deze wordt vervangen door volledig schone energiebronnen. We kunnen dus wel stellen dat we nog lang niet volledig zonder aardgas kunnen en deze bron van energie ook de komende jaren ontzettend belangrijk zal blijven om het overgrote deel van de huishoudens te kunnen voorzien van warmte en ook stroom.

-ingezonden.