Column

26 Jul

15:42

Column Lucas Hartong - Verkansie

Sommelsdijk - Op deze vrijdagmorgen, 26 juli 2024 weer een nieuwe column van Lucas Hartong. Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten verwoord in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Lucas: "De gigantische hoeveelheid neerslag die we de afgelopen maanden over ons heen hebben gekregen komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Dat heeft een oorzaak. Zodra de mens zonder nadenken meent te kunnen sleutelen aan essentiële zaken in het leven dan is dat vragen om problemen...." Lees meer >>

Verkansie

Ik ga geregeld langs bij een vriend die een watersportgebeuren runt aan de Grevelingen. Altijd heel gezellig, want vrolijke kleuren van zeilen, sups en kano’s met evenzoveel kleurrijke mensen eromheen. Je kunt er uren naar kijken. Normaal gezien is het nu erg druk op en rond het water, maar al geruime tijd is de grote vraag: waar zijn al de toeristen? Het is erg stilletjes en niet alleen aan het water. De regionale campings blijken het ook niet echt druk te hebben.

Ik snap het ergens wel, want het nijvere gesleutel aan ons klimaat en de plaatsing van de enorme aantallen windmolens op de Noordzee gaan hun effect krijgen. De gigantische hoeveelheid neerslag die we de afgelopen maanden over ons heen hebben gekregen komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Dat heeft een oorzaak. Zodra de mens zonder nadenken meent te kunnen sleutelen aan essentiële zaken in het leven dan is dat vragen om problemen. Met als consequentie dat veel mensen hebben gedacht: ik zie het in eigen land of dichtbij huis niet zitten met de vakantieplannen, dus ga ver weg. Wie enigszins flink gespaard had of een stevige bonus van het werk kreeg gaat nu dus op ver-kansie, naar oorden waar de zon wél gegarandeerd schijnt.

In zuidoostelijk Europa schijnt nu een hittegolf te zijn. Da’s evenmin een pretje hoor. Wie wel eens dagenlang in meer dan 40 graden heeft vertoefd weet wat het is. Het enige dat dan nog helpt is in een vakantiehuis met hele dikke natuurstenen muren zitten of een airco aanzetten. Niets doen, ijsthee sippen of in een zwembad liggen schijnt ook te helpen. Je zou wensen dat regen en hittegolf gemengd kunnen worden: heet overdag, ’s avonds een onweersbui.

Maar ja, dat kan hier ook zul je zeggen. Klopt. De ene dag is het regen, de andere dag volop zonneschijn en het regent nooit de hele dag. Toch? En als je graag op of rond het water zit wordt je vanzelf altijd nat; of dat nu van de zee, de Grevelingen of de regen is. In dat laatste geval kom je nat thuis en trek je droge kleding aan. Het leed is zo weer geleden. En als ik heel eerlijk ben heb ik er steeds minder problemen mee om in de regen kano te varen. Regen is niet erg en heeft zelfs prachtige kanten. Teveel wind is ernstiger.

Dus. Het op ver-kansie gaan is leuk, maar eigen omgeving biedt minstens zoveel. Wat maakt het uit als de zon er even niet is of dat we nat worden. Het leven is niet bedoeld om steeds in perfecte zonneschijn door te brengen, maar om te leren dansen in de regen, zo zegt een wijze spreuk. Dus ga gerust op verkansie, geniet ervan. Trekken wij hier ondertussen een lange neus naar de regen, gaan het water op, worden nat, zwaaien naar de enkele toerist, genieten van de rust en ruimte en lachen de hele wereld uit. Singing in the rain, weet je.

Lucas Hartong.