Column

13 Jul

8:00

Column Lucas Hartong - De strijd om vrede

Sommelsdijk - Op deze vrijdagmorgen, 12 juli 2024 weer een nieuwe column van Lucas Hartong. Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten verwoord in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Lucas: "De Franse filosoof Albert Camus voelde de tijdgeest perfect aan toen hij ooit schreef dat deze tijd het beste omschreven kan worden als ‘absurd' (..) Het is absurd om een oorlog voort te willen zetten en het getuigt van wijsheid om te werken aan vrede (..) Schrijven over het streven naar vrede bracht echter de grootste bagger ooit over mij heen. Ik zal de verwensingen hier niet herhalen..." Lees meer >>

De strijd om vrede

De Franse filosoof Albert Camus voelde de tijdgeest perfect aan toen hij ooit schreef dat deze tijd het beste omschreven kan worden als ‘absurd'. De botsing tussen het zoeken naar antwoorden op existentiële vragen, het loslaten van transcendente waarheden en normen en tegelijkertijd het overweldigende materialisme van deze wereld zorgden voor dat ervaren van ‘absurd'. De mens is en blijft namelijk steeds op zoek naar geluk, voldoening, harmonie en wil waarde en inhoud geven aan dit leven. Dat verlangen zit diep in het menselijk hart.

De vervulling van dat verlangen is verder weg dan ooit door het absurdisme van deze tijd: de harde realiteit, extreem individualisme, vervreemding van elkaar, ieder voor zich en God niet langer voor allen. De wereld op zich geeft niets om jou. De medemens stelt zichzelf tot norm. Uiteraard komt Camus in opstand tegen dit absurdisme. Hij weigert de uitzichtloosheid te accepteren. Zijn oplossing is om de nadruk te leggen op menselijke solidariteit, te vechten tegen de eenzaamheid, geluk nastreven, niemand uitsluiten. De mens moet loskomen van zichzelf autonoom centraal stellen en het hoogste goed nastreven, waaronder gelijkheid, vrijheid, broederschap, democratie. Dat ligt verdraaid dicht bij de christelijke boodschap.

Ondertussen woeden her en der oorlogen. Met name die in Oekraïene trekt de aandacht. EU en NAVO roepen om het hardst om nóg meer wapens te leveren aan Zelensky en de veroordeling van Poetin klinkt alom. Niets is echter wat het lijkt en het absurdisme duikt ook hier op. De afgelopen twee jaar, waarin zoveel jonge mensen sneuvelden, was nauwelijks het streven naar de meest verstandige oplossing hoorbaar: vredesonderhandelingen die moeten leiden tot een einde aan deze verschrikkelijke realiteit. Tijd voor diplomatie, praten met en luisteren naar alle betrokkenen, met de nodige druk om te komen tot het zwijgen van de wapens. Het enige alternatief is namelijk voortzetting van het gruwelijk bloedvergieten waarbij ook veel onschuldige burgers sneuvelen.

En toen was er eindelijk iemand die een poging deed. De afgelopen dagen reisde de Hongaarse regeringsleider Orbán de halve wereld over om een poging tot vrede te doen. Hij is nog bezig, maar wordt hard tegengewerkt door nota bene EU en NAVO, die voortdurend roepen dat zij de vrede willen bewaren in Europa. Momenteel is Hongarije een half jaar voorzitter van de Europese Raad en dan mag een regeringshoofd altijd een presentatie houden in het Europees Parlement over wat zij belangrijk vinden. Daarover wordt dan altijd boeiend gedebatteerd. Orbán kreeg echter een verbod van het parlement. Over het diepe verlangen naar vrede mag niet worden gesproken. Zoals Camus schreef: louter absurdisme!

Op X houd ik mijn duizenden volgers graag op de hoogte van deze ontwikkelingen. Schrijven over het streven naar vrede bracht echter de grootste bagger ooit over mij heen. Ik zal de verwensingen hier niet herhalen. Louter het feit dat je wilt dat bloedvergieten ophoudt en dat er vrede komt, waarin mensen samen kunnen werken aan hun diepste verlangen tot geluk roept haat op. Dát is absurdisme. Het is een ‘Umwertung aller Werte', zoals een andere filosoof schreef; krom wordt recht genoemd en kwaad goed. Kennelijk willen EU en NAVO nog graag een tijdlang de kassa spekken van de wapenfabrikanten. Laat duidelijk zijn: ik ben geen blind pacifist die de ogen sluit voor de realiteit. Kwaad dient bestraft te worden, door wie dan ook gepleegd, maar streven naar vrede, harmonie en menselijk geluk is nog steeds mijn hoogste wens.

Het is absurd om een oorlog voort te willen zetten en het getuigt van wijsheid om te werken aan vrede. Dat laatste is veel moeilijker, maar levert aanzienlijk minder leed en doden op. Ik wens Orbán alle succes toe bij zijn diplomatieke pogingen.

Lucas Hartong